Stop met EU-toetreding Turkije zolang mensenrechten onder druk staan

“Zolang Turkije mensenrechten, persvrijheid en vrijheid van meningsuiting niet respecteert, is lidmaatschap van de Europese Unie uitgesloten en hebben onderhandelingen over toetreding geen zin.”

Europarlementariër Judith Sargentini reageert op de jaarlijkse voortgangsrapportage over de EU-toetredingsonderhandelingen van Turkije. “Maar de vraag is of Europese landen – mede dankzij de vluchtelingendeal – die stap durven te zetten.”

Vroeger zag Sargentini nog wel lichtpuntjes om de onderhandelingen tussen de EU en Turkije de goede kant op te duwen, maar sinds de mislukte couppoging zijn die uitgedoofd. Sargentini: “We zijn het aan journalisten, activisten en oppositiepolitici verplicht om de regering-Erdogan kritisch te volgen.”

In december komt de Europese Commissie met een evaluatie van de omstreden Turkijedeal. In ruil voor geld en visumvrij reizen houdt de Turkse kustwacht vluchtelingen actief tegen. Sargentini vermoedt dat vanwege die deal de EU-landen de deur naar toetredingsonderhandelingen nog niet definitief in het slot gooiden.