Frits Lintmeijer
Frits Lintmeijer

Eerste Kamerfractie GroenLinks krijgt garanties tegen te hoge huren

Minister Blok zegt extra garanties toe tegen te hoge woonlasten bij energiebesparende maatregelen. Door een nieuwe wet mogen woningcorporaties de huur verhogen als ze woningen energiezuiniger hebben gemaakt.

De goedkopere energierekening moet de hogere huur compenseren en er voor zorgen dat de totale woonlasten niet stijgen. GroenLinks diende in de Eerste Kamer ongeveer een half jaar geleden een motie in om te garanderen dat de woonlasten van huurders niet alleen op papier maar ook in de praktijk daadwerkelijk niet omhoog gaan. De motie, die al eerder in de Tweede Kamer voorlag, zette extra druk op minister Blok van Wonen om deze zogenaamde woonlastenwaarborg verplicht te stellen en zo huurders meer zekerheid te geven. Dat heeft de minister nu gedaan. 

Senator Frits Lintmeijer wil de woonlastenwaarborg ook toekomstbestendig maken. Bijvoorbeeld als de energielasten in de toekomst alsnog fors stijgen. Dankzij kritische vragen van de GroenLinks-senator heeft minister Blok toegezegd dat aanpassingen mogelijk zijn 'als er grote negatieve effecten zijn op de huurlasten'. GroenLinks-senator Frits Lintmeijer is voorlopig tevreden met deze doorbraak. "Bijvoorbeeld de markt van zonnepanelen is constant in beweging. Als de overheid nu nog voordelige regelingen afbouwt om energie van zonnepanelen terug te leveren, mogen huurders met oudere zonnepanelen niet alsnog de dupe worden. GroenLinks zal dat ook in de toekomst scherp in de gaten houden."