Een palmolieboom
Een palmolieboom (Foto: Marco Schmidt)

Palmolie: Milieucommissie wil strikte regulering

Er komt geen palmolie meer op de Europese markt als er tropisch regenwoud voor is omgekapt. Althans, als het aan de milieucommissie van het Europees Parlement ligt. Europarlementariër Bas Eickhout is tevreden met de boodschap uit het donderdag aangenomen rapport.

“Palmolie is enorm veelzijdig, zo zit het in koekjes, cosmetica, veevoer en wordt er zelf biodiesel van gemaakt. We gebruiken enorme hoeveelheden palmolie terwijl regenwoud verdwijnt, diersoorten uitsterven en mensenrechten worden geschonden. De huidige situatie is onhoudbaar. Enkel palmolie dat bewezen duurzaam geproduceerd is, zou voortaan in Europa verkocht mogen worden.”

Minimale duurzaamheidscriteria

Het belangrijkste onderdeel van het rapport is een lijst met minimale duurzaamheidscriteria. Zo mag het verbouwen van de palmolie onder andere niet hebben bijgedragen aan ecosysteemdegradatie en landroof. Er moet er aan standaarden worden voldaan die de veiligheid en welzijn van werknemers beschermen. Voor biodiesel zijn er al duurzaamheidscriteria, maar die stellen weinig voor vergeleken bij de normen waarmee de milieucommissie vandaag is gekomen. Daarnaast moeten die criteria voor alle palmolie die de EU binnenkomt gaan gelden, ook als het al verwerkt is in producten.

De milieucommissie wil deze criteria linken aan een wettelijk verplicht certificeringssysteem. Eickhout: “Geen certificaat moet geen toegang tot de Europese markt gaan betekenen.”

Eickhout ziet het rapport als een goede eerste stap. “Het gehele Europese Parlement moet nog over het rapport stemmen. Vervolgens moet de Europese Commissie met een wetsvoorstel komen, het Europarlement heeft helaas geen recht van initiatief. Een breed gedragen rapport is echter een duidelijk signaal naar de Europese Commissie dat het tijd is om de handen uit de mouwen te steken."