Viktor Orbán
Viktor Orbán spreekt in het Europarlement

Hongarije: Voor GroenLinks is de maat vol

Onder leiding van premier Viktor Orbán glijdt Hongarije van een gezonde democratie steeds verder af naar een autoritair regime. Buitenlandse ngo’s worden in kwaad daglicht gezet, kranten worden gedwongen te sluiten, asielzoekers worden aan de grens opgesloten in containers en migranten worden vergeleken met terroristen. Laatste wapenfeit van Orbán is de lancering van een referendum over ‘Brusselse bemoeizucht’ en de poging om de Centraal Europese Universiteit te sluiten.

Europarlementariër Judith Sargentini stelt tot haar teleurstelling vast dat Orbán meermaals ter verantwoording is geroepen, maar dat de Europese Commissie nog steeds geen effectieve actie onderneemt.

Heksenjacht

Sargentini: “De heksenjacht van de Hongaarse overheid op alles wat thuishoort in een gezond werkende democratie en rechtsstaat moet tot een halt worden geroepen. De waarden van Europa staan op het spel. Ik verwacht van de Europese Commissie dat zij die bewaakt.”

Woensdag debatteerde het Europees Parlement met de Europese Commissie en Orbán over de verslechterde situatie in Hongarije. Het jarenlange bewind van Orbán holt de fundamentele rechten, democratie en rechtsstaat uit. “Dit kunnen we absoluut niet hebben in de Europese Unie”, aldus Sargentini.

“De Europese Unie is gebouwd op de waarden van democratie en rechtsstaat. De Europese Commissie moet als beschermer van de Verdragen maatregelen nemen tegen de landen die deze gezamenlijke waarden aantasten.”

Gedraal

Sargentini hekelt het gedraal van eurocommissaris Frans Timmermans en de Europese lidstaten rond Hongarije: “We hebben meerdere debatten gehad over de situatie in Hongarije de afgelopen jaren. Ondanks de vele zorgen en waarschuwingen glijdt Hongarije steeds verder af naar een autoritair regime. De Commissie en de lidstaten moeten daarom serieus kijken naar het tijdelijk op non-actief zetten van Hongarije.”

Het Europees Parlement besloot donderdag om een resolutie op te stellen om de Hongaarse regeringsplannen te veroordelen. Sargentini zal meeschrijven aan de tekst, maar het is vooral belangrijk om de rol van de Europese christendemocraten in de gaten te houden. Zij hebben tot nu toe hun partijgenoot Orbán de hand boven het hoofd gehouden.