Voortaan in heel Europa toegang tot online streaming-abonnement

Als je een abonnement hebt op een online dienst voor video, muziek of games, dan moet je die in de hele EU kunnen gebruiken, met dezelfde content als in je eigen land. Het Europees Parlement keurde donderdag deze nieuwe regels goed.

“In Europa kunnen personen, goederen en diensten vrij de grens over”, zegt Europarlementariër Judith Sargentini. “Dan is het toch absurd dat je digitale abonnement dat niet kan? Gelukkig grijpt Europa nu in.”

Geoblocking, het blokkeren van online diensten in een ander land, is een grote ergernis van reizende Europeanen. “Stel je voor: Als Feyenoord-fan heb je netjes een online abonnement op Eredivisie Live, maar als je afgelopen weekend voor je werk in het buitenland was, kreeg je geen toegang tot de livestream.”

De aanbieders krijgen nu tot 2018 te tijd om hun systemen aan te passen. Sargentini: “Helaas, deze zomer op de camping is het dus nog even behelpen.”

Uitzending Gemist

Volgens de nieuwe regelgeving moeten de diensten waar je een abonnement hebt, je in de hele EU toegang bieden. Maar voor streaming zonder abonnement, zoals bijvoorbeeld Uitzending Gemist van de NPO, is er helaas nog geen verplichting. Ze krijgen wel de mogelijkheid om vrijwillig een systeem op te zetten waarbij ze gebruikers die in hun thuisland een account hebben in het buitenland wel toegang te geven.

De Nederlandse Publieke Omroep heeft echter al aangegeven daar niet mee aan de slag te gaan. “Een tegenvaller”, vindt Sargentini. “Via een legale stream in het buitenland naar Studio Sport of Nieuwsuur kijken zit er dus voorlopig nog niet in.”