Roundup
Roundup

GroenLinks: geen hernieuwde toelating van glyfosaat voor 10 jaar

De Europese Commissie is voornemens om glyfosaat voor een periode van 10 jaar te verlengen. De stof is schadelijk voor het milieu en er is veel discussie over de effecten op de gezondheid. GroenLinks roept de staatssecretaris op om zich te verzetten tegen het commissievoorstel en de commissie op te roepen om glyfosaat zo snel mogelijk uit te faseren.

Rik Grashoff: “Het toelaten van glyfosaat voor nog eens 10 jaar zou een enorme vergissing zijn. Het gif is schadelijk voor het milieu, de biodiversiteit en heeft ook enorme effecten op onze waterkwaliteit. Glyfosaat moet niet worden toegelaten voor tien jaar, maar stapsgewijs worden afgebouwd.”

GroenLinks wil daarnaast volledige openheid over de toelating van glyfosaat. Onderzoeken over de gevolgen van glyfosaat zijn vanwege commerciële belangen niet openbaar. De Europese Groenen hebben onlangs een rechtszaak aangespannen bij het Europese Hof van Justitie om de documenten op tafel te krijgen. Eerder heeft de Tweede Kamer een motie van GroenLinks aangenomen om in Europa te pleiten voor volledige transparantie.

Grashoff: “Wat ons betreft weegt het algemeen belang zwaarder dan commerciële belangen van enkele multinationals. Volledige transparantie is nodig zodat onafhankelijke wetenschappers ook toegang hebben en deze onderzoeken kunnen controleren.”