Vluchtelingen aan de Hongaarse grens
Vluchtelingen aan de Hongaarse grens (Foto: CC Mstyslav Chernov)

Europarlement wil gelijke rechten voor vluchtelingen in de EU

Ondanks dat er tussen de EU-landen veel afspraken bestaan over asielbeleid, is er tot nu toe per land nog veel verschil over welke vluchtelingen in aanmerking komen voor asiel en welke rechten asielzoekers dan krijgen. In een update van de asielwetgeving probeert de Europese Commissie nu de verschillen zo veel mogelijk gelijk te trekken. Judith Sargentini, Europarlementariër voor GroenLinks, probeert te voorkomen dat de standaarden voor alle vluchtelingen omlaag gaan.

De Europarlementariërs in de commissie Burgerlijke Vrijheden slaagden er donderdag in om de wetsvoorstellen bij te schaven. Sargentini: “Op sommige punten in het wetsvoorstel gaat het beschermingsniveau voor vluchtelingen omlaag. Gelukkig gaat het Europarlement daar niet in mee.”

Uiteindelijk moeten het Europees Parlement en de EU-ministers een akkoord bereiken over de nieuwe wetgeving. De parlementscommisie stemde daarom donderdag over een onderhandelingsmandaat. Daarin staat dat volgens het Europarlement asielzoekers in heel Europa ministers vijf jaar moeten mogen blijven als ze eenmaal een status hebben gekregen. Ook wil het Europarlement dat vluchtelingen in alle EU-landen recht hebben op vergelijkbare sociale rechten.

Zodra de EU-ministers ook een onderhandelingsmandaat hebben vastgesteld, kunnen de onderhandelingen tussen de twee instellingen beginnen.