Europarlement wil einde aan wapenexport naar dubieuze regimes

Op initiatief van de Europse Groenen tikt het Europees Parlement EU-landen die wapens exporteren naar dubieuze regimes op de vingers. De EU-landen zijn samen de tweede grootste wapenexporteur ter wereld, maar veel landen houden zich niet aan Europese afspraken om te voorkomen dat de wapens in verkeerde handen vallen.

“De Europese Groenen strijden al jaren lang voor strikte regels voor de export van wapens”, zegt GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini. De wapens komen vaak terecht bij dubieuze regimes die mensenrechten of de democratie niet respecteren, of bij terroristen. Zo dragen ze bij aan gewapende conflicten, de oorzaak van veel vluchtelingenstromen. “Helaas zijn er genoeg voorbeelden te noemen”, zegt Sargentini. “Denk bijvoorbeeld aan Jemen of Zuid-Soedan.”

Wapenembargo voor Saudi-Arabië

In het aangenomen voorstel, geschreven door de Zweedse Groene Europarlemenariër Bodil Valero, vraagt het Europarlement om een onmiddellijk wapenembargo voor Saoedi-Arabië. Het regime gebruikt de wapens tegen burgers in de oorlog in Jemen, een duidelijke schending van de Europese afspraken voor wapenexport.

Daarnaast wil het Europarlement meer transparantie en controle op het exporteren van wapens. Tot nu toe weigeren de drie grootste exporteurs, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, daar aan mee te werken.