Pak grensoverschrijdende criminaliteit aan met Europees Openbaar Ministerie

“Europese fraude en criminaliteit moeten we Europees aanpakken.” Europarlementariër Judith Sargentini is voorstander van het oprichten van een Europees Openbaar Ministerie om grensoverschrijdende fraude met Europees geld aan te pakken. Ze vindt het onverklaarbaar dat Nederland niet meedoet, zeker als het mandaat ook gaat gelden voor het bestrijden van internationaal terrorisme.

Sargentini: “Een Europees Openbaar Ministerie, dat is het voorbeeld van Europese samenwerking waar we allemaal wat aan hebben. Europees geld dat fraudeurs in hun zakken steken, hoort terug te gaan naar de Europese belastingbetaler.”

Het Europees Parlement zal donderdag instemmen met het instellen van een Europees Openbaar Ministerie (EOM), dat in eerste instantie Europese fraude moet gaan aanpakken. Maar met het oog op het bestrijden van internationaal terrorisme is de verwachting dat het mandaat snel uitgebreid zal worden. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker hintte er al op in zijn Staat van de Unie begin september.

Strijd tegen terrorisme

Sargentini is namens het Europarlement hoofdonderhandelaar op wetgeving over het aanpakken van witwassen en terrorismefinanciering. Ze benadrukt vooral de rol die een Europees Openbaar Ministerie zou kunnen spelen in de strijd tegen terrorisme. Sargentini is vicevoorzitter van de bijzonder onderzoekscommissie van het Europees parlement die onderzoek doet naar internationaal terrorisme.

Sargentini: “Terroristen hebben geen enkele boodschap aan landsgrenzen, dat hebben we steeds gezien bij aanslagen in Europa. Dan hoef je toch geen seconde na te denken om te beseffen dat we qua terreurbestrijding zwaar achterlopen?”

Concreet houden de wetsvoorstellen in dat er in Luxemburg een onafhankelijke instelling komt, die zelf mag bepalen waar het zijn aandacht op richt. De medewerkers van het EOM in EU-landen zelf zijn zowel lid van het landelijke openbaar ministerie en van het Europees OM. Verdachten staan in principe voor de rechter in het land waar ze de misdaad zouden hebben gepleegd.

Nederlandse deelname

In een eerder stadium gaf de Nederlandse regering aan niet mee te willen werken aan een Europees OM, samen met zeven andere EU-landen. Sargentini hoopt dat zodra het EOM is opgezet en het resultaten laat zien, de andere landen – inclusief Nederland – zich alsnog willen aansluiten.