EU-landen blijken niet in staat tot strengere aanpak witwaspraktijken en belastingontduiking

“In het licht van de recente onthullingen in de Paradise Papers is het schandalig dat EU-landen niet in staat zijn tot een strengere aanpak van witwassen en belastingontduiking.” GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini onderhandelt over het aanscherpen van de anti-witwasrichtlijn, maar voor de nieuwe onderhandelingsronde dinsdagmiddag lag er geen mandaat van de EU-landen om tot een besluit te komen.

Sargentini is namens het Europees Parlement rapporteur op de anti-witwasrichtlijn over strengere regels voor het aanpakken van witwassen, terrorisme financiering en belastingontduiking en -ontwijking. Dinsdagavond had de achtste en laatste onderhandelingsronde moeten plaatsvinden tussen de Europese mede-wetgevers; het Europees Parlement en de Raad van Europese ministers.

Actie blijft uit

“We hebben de LuxLeaks gehad, daarna de Panama Papers en nu de Paradise Papers”, somt Sargentini op. “De lijst aan onthullingen wordt alsmaar langer, maar actie door onze Europese overheden blijft uit. Ik kan niet anders dan concluderen dat sommige EU-landen dit niet willen aanpakken.”

In het witwasdossier dat nu op tafel ligt, wil het Europarlement een openbaar register waarin duidelijk is welke persoon er uiteindelijk achter een bedrijf of een trust staat, een zogenaamde UBO-register. Maar de EU-landen voelen weinig voor het vergroten van transparantie en vinden het zelfs prima om geen regels te hebben voor buitenlandse bedrijven die in de EU opereren.

Onbelast

Jaarlijks verliezen wij in de EU 78 miljard dollar aan witwaspraktijken. Wereldwijd gaat het om zeker 1.500 miljard dollar. Dit is geld wat hard nodig is voor onze ziekenhuizen, scholen, verzorgingstehuizen en infrastructuur. Ontwikkelingslanden worden nog harder geraakt door geldstromen die onbelast die landen verlaten. 

Sargentini: “De EU-landen laten een kans schieten door nu niet met ons om de tafel te gaan zitten en tot een aanscherping van de regels te komen.”