GroenLinks, SP en PvdA zetten payrollwet door

GroenLinks, PvdA en de SP dienen vandaag een initiatiefwet in die foute payroll-constructies aan banden moet leggen. Het kabinet wil concurrentie op arbeidsvoorwaarden door payroll ook tegengaan, maar heeft hier nog geen concrete voorstellen voor. De drie linkse partijen hebben hun wetsvoorstel af en rekenen op steun van de coalitie. Zij sturen de wet vandaag voor advies naar de Raad van State.

200.000 Nederlanders werken op papier via een extern payroll-bedrijf. Terwijl zij hetzelfde werk doen als hun collega's met een normaal contract, hebben zij andere arbeidsvoorwaarden en een lager loon. Deze wet zorgt ervoor dat zij hetzelfde loon en arbeidsvoorwaarden als hun collega’s krijgen.

GroenLinks Kamerlid Zihni Özdil: “Payroll was ooit bedoeld om dingen eenvoudiger te maken. Inmiddels is payroll een manier geworden om mensen uit te buiten door sommige werknemers minder loon, minder vakantie en minder pensioen te geven voor precies hetzelfde werk. Dat is natuurlijk onacceptabel en moet veranderen. Deze wet is een belangrijke stap richting een eerlijke arbeidsmarkt.”

SP Kamerlid Bart van Kent: “Het is onrechtvaardig dat collega's die hetzelfde werk doen niet dezelfde arbeidsvoorwaarden hebben en hetzelfde loon krijgen. Het kabinet heeft plannen om payrolling te beperken, maar die laat de deur op een ruime kier waardoor foute payroll-constructies nog steeds winstgevend zijn voor bedrijven. We kunnen niet wachten tot het kabinet aan zijn plannen toekomt, daarom komen we nu met deze initiatiefwet. Ik hoop dat het kabinet onze uitgestoken hand aanpakt en ons steunt in dit initiatief.”

PvdA Kamerlid Gijs van Dijk: “Hetzelfde werk, hetzelfde kantoor, dezelfde koffieautomaat maar niet dezelfde voorwaarden. Twee mensen met hetzelfde werk moeten gewoon allebei dezelfde arbeidsvoorwaarden krijgen. Het zijn collega's en geen concurrenten. In het Regeerakkoord zet de coalitie een stap vooruit door onze doelstelling te onderschrijven. Wij hebben de wet af, dus ik reken op steun van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.”