De vrijwillige ouderbijdrage, nu echt vrijwillig

GroenLinks, LAKS, Ouders & Onderwijs, SP en PvdA slaan de handen ineen om de problemen met de vrijwillige ouderbijdrage op te lossen. De afgelopen jaren zijn zij overspoeld met klachten van ouders en leerlingen over de zogenaamd vrijwillige ouderbijdrage. De organisaties en politieke partijen komen daarom met drie voorstellen om de vrijwillige ouderbijdrage weer echt vrijwillig te maken. 

De lijst met tekortkomingen rondom de vermeend vrijwillige ouderbijdrage is lang en de misstanden duren al jaren. Scholen die in de gang lijstjes ophangen met ouders die niet betaald hebben, kinderen van armere ouders die de tablet voor school niet mee naar huis mogen nemen en zelfs deurwaarders die de toch niet zo vrijwillige bijdrage aan de deur komen innen.

In een vandaag gepresenteerd manifest werken de partijen hun eisen aan het kabinet en de schoolbesturen verder uit. Zo moeten scholen expliciet in de schoolgids en in brieven aan de ouders vermelden dat de ouderbijdrage altijd vrijwillig is. Volstrekt vanzelfsprekend komt daarmee ook een einde aan het bizarre verschijnsel dat scholen deurwaarders langs de deur sturen bij ouders die niet kunnen betalen. Daarnaast zijn duidelijke regels nodig over wat wel en niet onder de vrijwillige ouderbijdrage mag vallen. Het uitgangspunt moet zijn dat de bijdrage voor extraatjes buiten het reguliere lesprogramma is. Daarnaast mogen voor een school de inkomsten vanuit de vrijwillige ouderbijdrage niet langer te herleiden zijn tot individuele ouders.

GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld: “Ongeveer 400.000 kinderen groeien in Nederland op in armoede. Juist in het onderwijs hebben we de taak ervoor te zorgen dat deze kinderen dezelfde kansen krijgen als hun leeftijdsgenootjes.”