Stop boete op groen gedrag

GroenLinks Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren wil zo snel mogelijk van het Gronings gas af. Vandaag, tijdens het begrotingsdebat van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, doet zij een aantal concrete voorstellen die onze gasverslaving verkleinen.

Praktische voorstellen voor consument en MKB bedrijven die snel in te voeren zijn.

Als je in Nederland je huis wil vergroenen en van het gas af wil dan moet je een netbeheerder vragen om je gasleiding af te sluiten. Sommige netbeheerders rekenen daar fors geld voor, tot wel honderden euro’s. GroenLinks Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren vraagt daarom aan de minister of ze deze boete op groen gedrag wil verbieden.

Van Tongeren: ‘We moeten zo snel mogelijk van het gas af. Voor het klimaat, maar ook voor de Groningers. En wat doen we dan? De groene voorhoede beboeten in plaats van belonen. Dat moet echt anders’.

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat MKB'ers jaarlijks voor 300 miljoen euro aan gas verspillen. Ondernemers willen dat best aanpakken maar vaak is de instelling van hun cv niet goed ingeregeld. Meer dan de helft van de bedrijven laat onnodig de verwarming aanstaan. 's Nachts bijvoorbeeld. Van Tongeren wil dat de Minister in overleg gaat met MKB nederland om samen met MKB'ers hun onnodige gasverbruik te stoppen.