Jolande Sap nieuwe fractievoorzitter GroenLinks

Jolande Sap is door de Tweede Kamerfractie unaniem gekozen tot de nieuwe fractievoorzitter van GroenLinks. Sap (Venlo, 1963) is sinds 2008 Kamerlid voor GroenLinks. Hierbij de tekst die ze heeft uitgesproken tijdens de persconferentie vrijdag in Nieuwspoort.

Dames en heren,

Met Femke Halsema vertrekt niet zomaar een politicus. Femke heeft in turbulente tijden GroenLinks geleid en gemoderniseerd. In de ontwikkeling van vrijzinnig linkse politiek, heeft ze velen binnen en buiten GroenLinks meegenomen. Het is een eer om van haar het stokje te mogen overnemen. Het is een heerlijk gevoel dat ik het vertrouwen van mijn collega’s heb gekregen om leiding te mogen geven aan de fractie.

Ik kom als nieuwe fractievoorzitter terecht in een warm bad. De fractie bestaat uit getalenteerde nieuwkomers en door de wol geverfde krachten. De partij groeit en bloeit. Onder leiding van Femke hebben we verkiezingen gewonnen, besturen we in veel gemeenten en hebben we het afgelopen jaar duizenden nieuwe leden gekregen.

Van de partij mocht ik op plaats twee van de kandidatenlijst staan. Na de verkiezingen werd ik vicefractievoorzitter naast Femke. Het  was fantastisch om samen met haar de onderhandelingen over PaarsGroen te mogen voeren. We hebben veel gepraat over hoe belangrijk dat was voor groene en sociale politiek. Maar we realiseerden ons heel goed dat de kans op slagen beperkt was; de verkiezingsuitslag gaf rechts immers een krappe meerderheid.

Samen zijn we gaan praten over de toekomst, over de volgende fase waarin GroenLinks terecht is gekomen. Het is van groot belang voor progressieve politiek om vormen van samenwerking te gaan vinden die ons bij de volgende formatie wel aan de macht brengen. GroenLinks is geen eeuwige oppositiepartij, maar wil verantwoordelijkheid dragen om onze agenda van emancipatie en groene toekomstpolitiek een stapje verder te helpen. Aan dat profiel van GroenLinks heeft Femke hard gewerkt.

De politieke tijden zijn onzeker. Als VVD, CDA en de PVV op 2 maart geen meerderheid halen in de Eerste Kamer, kan dit kabinet zomaar haar langste tijd gehad hebben. GroenLinks staat voor de uitdaging 2 maart opnieuw het vertrouwen van vele kiezers te winnen bij de provinciale statenverkiezingen. Ik sta voor de uitdaging om kiezers te laten zien dat ik een waardig opvolger ben van Femke. Ik zal daar al mijn kunde en passie voor inzetten.

Femke is voor velen een voorbeeld. Een scherpzinnige vrouw die welbespraakt de vele grijze mannen in de Nederlandse politiek nog grijzere haren heeft bezorgd. De vanzelfsprekendheid waarmee zij het politiek debat wist te domineren, vervulde ons als GroenLinksers met diepe trots. Ze is bovendien gewoon een heel leuk mens. Iemand die scherpte en charme op sprankelende wijze weet te combineren.

Femke, de fractie gaat jou missen. Maar je kunt erop vertrouwen dat jouw erfenis in goede handen is.