Heleen Weening nieuwe partijvoorzitter GroenLinks

Heleen Weening (Groningen, 1976) is op het partijcongres van GroenLinks gekozen tot partijvoorzitter. Op 1 maart volgt zij Henk Nijhof op, wiens termijn er na zes jaar op zit. Weening, negen jaar lokaal actief, is nu nog fractievoorzitter in Den Haag en programmaleider Onderzoek bij kennisinstituut Nicis.

Weening: Ik wil de leden consulteren en daarnaast ook samenwerken met niet-leden en maatschappelijke organisaties die zich gelieerd voelen aan de links-progressieve beweging die Nederland groener, socialer en toleranter wil maken. De huidige groene provincietour van Jolande Sap is een prachtig begin en kunnen wij uitbouwen voor lokale bestuurders, Staten- en raadsleden en Europarlementariërs.’

De kandidatencommissie typeerde Weening als inspirator, vanwege haar ‘intelligentie, gedrevenheid en soms onconventionele aanpak. Tegenkandidaat was organisatieadviseur Arno Uijlenhoet (Vlissingen, 1969).

Congres

De twee verkiesbare kandidaten presenteerden zich de afgelopen zes weken op GroenLinks-bijeenkomsten in ondermeer Amsterdam, Assen, Eindhoven, Groningen, Leeuwarden, Leiden, Rotterdam en Utrecht.

Het partijcongres te Utrecht waar Weening op 11 februari gekozen werd, was met 1500 aanmeldingen drie weken tevoren al volgeboekt.

Onder de deelnemers bevonden zich circa vijfhonderd mensen die voor het eerst naar het partijcongres kwamen; 1350 deelnemers waren stemgerechtigd.

Naast een nieuwe partijvoorzitter kozen zij voor het partijbestuur ook een nieuw bestuurslid Communicatie en Campagnes, Matthijs Nieuwenhuis. Partijvoorzitters en andere bestuursleden worden bij GroenLinks benoemd voor drie jaar.