Ledenreferendum Jolande Sap en Tofik Dibi: eerste debat volgeboekt

De leden van GroenLinks mogen via een digitaal referendum kiezen tussen Jolande Sap en Tofik Dibi, heeft het Partijbestuur van GroenLinks vrijdagavond besloten. Nadat de geschillencommissie vandaag een bezwaar van Tofik Dibi gegrond verklaarde, is hij nu ook formeel één van de twee kandidaat-lijsttrekkers. Komende week debatteren Jolande Sap en Tofik Dibi in drie lijsttrekkersdebatten, eind mei kunnen de 27.000 leden kiezen. De uitslag wordt 6 juni bekend.

Jolande Sap is door de Kandidatencommissie beoordeeld als geschikt voor het politiek leiderschap, Tofik Dibi is beoordeeld als ongeschikt. Het congres van GroenLinks besloot eerder dat er alleen een referendum zou komen als meerdere geschikte kandidaten in het profiel zouden passen. Toch besluit het Partijbestuur tot een referendum, op verzoek van ondermeer de partijraad, de vertegenwoordiging van de leden. Partijvoorzitter Heleen Weening, die de Kandidatencommissie expliciet verzocht had om een meervoudige voordracht: "Ik wil graag dat de leden kunnen kiezen, dat is goed voor GroenLinks en goed voor de beoogde lijsttrekker."

Tofik Dibi nu ook formeel kandidaat-lijsttrekker

Tofik Dibi is nu ook formeel één van de twee kandidaat-lijsttrekkers. Dat kan nu de geschillencommissie het bezwaar van Tofik Dibi gegrond verklaarde. De geschillencommissie vindt dat de sollicitatieprocedure voor de twee kandidaat-lijsttrekkers te sterk is ingekort, door de onevenredig zware druk op de kandidatencommissie, waardoor de kandidatencommissie in kortere tijd haar gewetensvolle werk moest doen.

Naar de adviezen van kandidatencommissie en geschillencommissie.

Partijvoorzitter Heleen Weening:

"Ik verheug mij op drie mooie lijsttrekkersdebatten".

Eerste lijssttrekkersdebat live op Politiek24.

De belangstelling voor het eerste lijsttrekkersdebat plaats tussen Jolande Sap en Tofik Dibi op maandagavond 21 mei (De Rode Hoed, Amsterdam) is groot. Het maximaal aantal plaatsen is inmiddels bereikt en de inschrijving gesloten. De inschrijving was exclusief voor leden.