Verwerpen ACTA is een overwinning van de Europese internetter

Het Europees Parlement verwees vandaag anti-piraterijverdrag ACTA naar de prullenmand. Een grote meederheid van de Europarlementariër stemde tegen het handelsverdrag. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini, die zich al ruim twee jaar verzet tegen het verdrag, is opgetogen.

“ACTA is eindelijk echt van tafel. Deze poging van de grote entertainmentconglomeraten om het internet aan banden te leggen, heeft gefaald. Dit is uitstekend nieuws, niet alleen voor internetgebruikers, maar zeker ook voor de artiesten die door ACTA alleen maar afhankelijker zouden zijn geworden van de industrie.”

Sargentini denkt dat het massale protest van de internetgebruikers tegen ACTA de doorslag heeft gegeven in het Europarlement.

“Dit is een enorme overwinning voor de democratie. Om eerlijk te zijn, had ik er een half jaar geleden een hard hoofd in. Alleen dankzij de massale publieke verontwaardiging zijn mijn collega's begonnen te luisteren naar de uitstekende argumenten van de tegenstanders. Ik ben alle mailers, alle bellers, alle briefschijvers heel erg dankbaar.”

Sargentini denkt dat ACTA de Europese politiek heeft veranderd. Het Europarlement heeft zijn tanden laten zien, net als de Europese burger. En daarmee zal er in de toekomst alleen maar meer rekening met onze mening worden gehouden. Midden in de crisis zie ik dat de democratie zich begint te vestigen in Europa. Het kan nog een stuk beter, maar dit was een grote stap de goede kant op.

Na het stoppen van ACTA is het tijd om serieus werk te maken van alternatieve verdienmodellen, vindt Sargentini: “We hebben veel tijd verloren met deze onzalige pogingen om het auteursrecht strenger te maken en de vrijheid op internet te beperken, zogenaamd om de kunst te redden, maar eigenlijk om de industrie de controle terug te geven. Nu moeten we snel stappen gaan zetten. We moeten samen met artiesten en internetgebruikers werken aan de voorwaarden voor artiesten om geld te blijven verdienen. We zien nu al talloze voorbeelden waarin dat werkt, en dat is prachtig om te zien.”

Als digitale gadget deelt Sargentini op twitter en facebook virtuele buttons uit aan iedereen die heeft meegeholpen om ACTA te verslaan. Doe mee!