Europees Parlement: Hongaarse democratie en rechtsstaat in gevaar

Het Europees Parlement levert scherpe kritiek op de regering-Orbán in Hongarije. Het schaarde zich achter een rapport van de Groene Europarlementariër Rui Tavares, dat laat zien hoe Orbán zijn twee derde meerderheid in het Hongaarse parlement misbruikt om de rechtsstaat te ondergraven en om democratische checks and balances te verzwakken. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini wil dat de Europese ministers hun stilzwijgen over Hongarije doorbreken.

"Het is voor het eerst dat het Europees Parlement de alarmbel luidt over democratie en rechtsstaat in een land nádat het is toegetreden tot de Europese Unie", stelt Sargentini. "De andere EU-landen mogen niet langer wegkijken."

Sargentini wil dat de Raad van Ministers en de Europese Commissie ingaan op de uitnodiging van het Europees Parlement om er samen op toe te zien of de regering-Orbán de aanbevelingen uit het rapport-Tavares uitvoert. Erg optimistisch is zij daar niet over, want premier Orbán speelde gisteren in het debat met het Europarlement voluit de nationalistische kaart. Hij deed de kritiek op zijn overhaaste grondwetswijzigingen, zijn repressieve mediawet en zijn afluisterwet af als een linkse samenzwering tegen Hongarije.

Het Europees Parlement houdt de mogelijkheid van sancties tegen Hongarije open. Om zelf de waarschuwings- en sanctieprocedure van artikel 7 van het EU-verdrag te activeren heeft het Europarlement echter een twee derde meerderheid nodig. De kans dat die horde genomen wordt is niet groot, zolang de christendemocraten in het Europarlement Orbán de hand boven het hoofd houden.

Sargentini: "Daarom is het nu hoog tijd dat de andere EU-instellingen de druk op de regering-Orbán opvoeren. Europese grondrechten gelden ook voor Hongaarse burgers. We mogen de Hongaren niet in de steek laten."