Van Uitwellingerga naar het Binnenhof

Geboren op een zeilschool, groot geworden in Sneek en gestudeerd in Amsterdam. Eenmaal in Amsterdam, is Margreet niet meer weggegaan. Ze heeft in Amsterdam haar man ontmoet, kinderen gekregen en is aan het werk gegaan. Ze werkt inmiddels in totaal ruim vijftien jaar als sociaal advocaat. Ze is gespecialiseerd in het familierecht en slachtofferrechten. Tussendoor heeft ze gewerkt bij het Clara Wichmann Instituut (expertisecentrum vrouw en recht) en als zelfstandig onderzoeker/trainer op het gebied van mensenrechten/vrouwenrechten.
Margreet heeft veel ervaring binnen GroenLinks. Ze is onder meer actief geweest als deelraadslid in Amsterdam West, als voorzitter van FemNet en als voorzitter van GroenLinks Amsterdam. Margreet heeft ook van 2011-2015 al een periode in de Eerste Kamer gezeten.

Hier sta ik voor

Margreet maakt zich sterk voor de vrijheid om je leven zelf in te richten. Toegang tot zorg, inkomen, een woning, tot rechtsbijstand. Bescherming tegen geweld en discriminatie door de overheid en door anderen. Recht op een leefbare wereld, ook voor volgende generaties. Het mensenrechtelijk kader is voor haar belangrijk bij het beoordelen van wetgeving. Ook ziet ze het van belang om duidelijk te krijgen wat de effecten van alle mooie politieke plannen zullen zijn (gaat het werken, wat zijn mogelijke bij-effecten). Daarvoor wil Margreet ervaringen van degenen om wie het gaat inbrengen in het politieke proces. “Ik wil politiek vertalen naar de praktijk, en andersom.”

“ Ik zet mij in voor rechtvaardigheid, op papier én in de praktijk. ”

Wetenswaardigheden

Margreet woont sinds een aantal jaren op een woonark midden in Amsterdam én midden in het groen. Ze woont buiten en in de stad. De kinderen zijn het huis uit, en de woonboot herbergt sinds kort een kleine Bed&Breakfast.

In de Eerste Kamer houdt Margreet zich bezig met:

  • Justitie en Veiligheid
  • Wonen
  • Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa
Jesse Klaver in gesprek

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste politieke nieuws in je inbox.

Wil je weten hoe GroenLinks je persoonsgegevens verwerkt? Bekijk dan onze privacyverklaring.