Rik Grashoff (5)

Advies van de kandidatencommissie: "Rik Grashoff (55) is een inhoudelijk gedreven politicus, een analyticus en een volhardend Kamerlid dat zijn dossiers door en door kent. Hij voert met overtuigingskracht het woord over natuur en landbouw, buitenlandse zaken, defensie, ontwikkelingssamenwerking, financiën en onderwijs. Rik is eigenzinnig en een meester in het bieden van nieuwe perspectieven en het stellen van prikkelende vragen. Daarmee geeft hij krachtig invulling aan de controlerende taak van een Kamerlid en staat het GroenLinkse denken nooit stil. Als oud-wethouder van de gemeente Delft en Rotterdam neemt Rik waardevolle lokaal-bestuurlijke ervaring mee. Voordat hij zijn huidige Kamerperiode inging, was hij  twee jaar voorzitter van het partijbestuur. Van 2010 tot 2012 was hij al lid van de Tweede Kamer.

"Gedegen, kritisch, resultaatgericht"

Rik Grashoff
Rik Grashoff (foto rechtenvrij)

Van Delft naar het Binnenhof

Ik ben geboren en opgegroeid in Krimpen aan den IJssel, als kind uit een generaties lang Rotterdamse familie van protestants-christelijke huize. Rechtvaardigheidsgevoel is me met de paplepel ingegoten. Al op de middelbare school zette ik mij in voor belangenbehartiging en direct vanaf de start van mijn studententijd in Delft werd ik actief in de studentenbeweging. Zo was ik mede oprichter van de Landelijke Studentenvakbond. Ik ben GroenLinkser van het eerste uur. Sinds die tijd heb ik een brede ervaring opgebouwd in het politieke werk, als raadslid en wethouder in Delft en Rotterdam, als partijvoorzitter en de afgelopen jaren ook als Kamerlid met een zeer brede portefeuille.

Hier sta ik voor 

Eerst denken, dan doen. Weg van de hijgerigheid en de korte termijn. Ik heb daarvoor het begrip “slow politics” bedacht. Politiek bedrijven vanuit het lange termijn perspectief, met rust en gedegenheid. Bijna altijd zoek ik daarbij verbreding en samenwerking met anderen binnen en buiten het parlement. Zo wil ik het GroenLinks gedachtengoed handen en voeten geven en concrete resultaten behalen. Ik kom met eigen, onderbouwde plannen, zoals recent met het plan voor het redden van onze weidevogels, als icoon voor een beleid gericht op natuur-inclusieve landbouw. Ik houd consequent thema’s zoals belastingontwijking op de agenda. Ook verdiep ik mij graag in fundamentele zaken, om zo de controlerende rol van de Kamer echt serieus te nemen. Als voorzitter van de commissie Breed Welvaartsbegrip en lid van de eerdere enquetecommissie-De Wit heb ik hier veel ervaring in opgedaan.
Inhoudelijk ben ik een generalist, met expertise op tal van terreinen, waar onder landbouw en natuur, onderwijs, financiën en energie.

Wetenswaardigheden

Ik woon samen met vier gezinnen in een oude stadsboerderij in Delft. Een woonvorm die ik heel plezierig vind en ook een prachtige plek. Ik woon samen en heb twee zoons van 10 en 13 jaar oud.

Kandidatenlijst Tweede Kamer

De andere kandidaten