pvdd snelkieswijzer 2023

GroenLinks en de Partij voor de Dieren vormen samen de harde kern van de klimaatbeweging in de Tweede Kamer. We knokken voor een wereld die we kunnen doorgeven aan volgende generaties. Ook maken we ons allebei hard voor een betere behandeling van dieren, het aanpakken van de stikstofcrisis en het afschaffen van de bio-industrie. En we komen allebei op voor de boeren, die vastzitten in het systeem, en helpen ze vergroenen. We trekken daarnaast samen op om een vuurwerkverbod te realiseren. 

EUROPESE SAMENWERKING  

GroenLinks en de Partij voor de Dieren verschillen het meest als het gaat om de Europese Unie. GroenLinks is ervan overtuigd dat we belangrijke zaken als het aanpakken van klimaatverandering, het bestrijden van belastingontwijking en een socialer vluchtelingenbeleid alleen via Europese samenwerking aan kunnen pakken. De Partij voor de Dieren heeft minder vertrouwen in de EU en wil de samenwerking beperken.  

Een ander verschil is dat wij ons verkiezingsprogramma en onze klimaatplannen laten toetsen door het onafhankelijke Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) zodat we zeker weten dat onze plannen haalbaar zijn en ook beter weten wat het effect ervan is. De Partij voor de Dieren laat haar verkiezingsprogramma's niet doorrekenen. Daardoor is het minder zichtbaar wat de gevolgen van hun beleid zullen zijn.  

LINKSE SAMENWERKING 

GroenLinks en de PvdD werken al samen met elkaar en met andere linkse en progressieve partijen om onze doelen te bereiken. Maar GroenLinks durft hier veel verder in te gaan. We zien dat de uitdagingen waar we voor staan, zoals klimaatverandering en de staat van onze natuur zo groot zijn, dat we onze krachten graag bundelen als een sterk links blok. Dat doen we nu al met de PvdA, om zo een sterker tegengeluid te zijn voor rechts. Maar onze deur staat open voor alle linkse en progressieve partijen die samen Nederland groener en socialer willen maken. 

Kom je er nog steeds niet uit? App met de Zweeflijn!