Bestrijdingsmiddelen in een tuincentrum

Bestrijdingsmiddelen

GroenLinks wil het gebruik van onkruidverdelgers en gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw drastisch terugdringen.

Ze zijn een gevaar voor onze gezondheid. Het gif krijgen wij op ons bord en daar kunnen we ziek van worden. Vooral jonge kinderen worden daar de dupe van. Daarnaast zijn bestrijdingsmiddelen schadelijk voor de natuur. Ze veroorzaken bijvoorbeeld bijensterfte.

Bijen

De bijensterfte in Nederland en in de rest van de wereld neemt ernstig toe. Veel bijensoorten worden met uitsterven bedreigd. Dit is problematisch, omdat bijen onmisbaar zijn in onze voedselketen: ze bestuiven de meeste groente- en fruitsoorten die verbouwd worden voor consumptie.

GroenLinks vindt dat het gebruik van neonicotinoïden en andere bestrijdingsmiddelen die bijensterfte veroorzaken, moet worden verboden.

Glyfosaat

Nederland moet, in navolging van een aangenomen motie in het Europees Parlement, het gebruik van glyfosaat (bekend van onkruidverdelger RoundUp van Monsanto) verder terugdringen. Zo wil GroenLinks dat glyfosaat verboden wordt voor niet-professioneel gebruik en bij openbare parken en (speel)tuinen, en wanneer glyfosaat niet noodzakelijk is voor onkruidbestrijding. Op voorstel van GroenLinks is sinds vorig jaar het gebruik van glyfosaat op verhardingen (zoals asfalt en beton) verboden.

Mede dankzij constante druk van de Groenen in het Europees Parlement en van GroenLinks in de Tweede Kamer slaagde de Europese Commissie er tot twee keer toe niet in om een langdurige goedkeuring voor het gebruik van landbouwgif glyfosaat door de EU-landen te laten goedkeuren. Uiteindelijk besloot de Europese Commissie afgelopen zomer om glyfosaat nog 18 maanden toe te staan, in afwachting van nieuw onderzoek. Een flinke verbetering ten opzichte van de 15 jaar die de Commissie in eerste instantie voorstelde. Na de 18 maanden wordt opnieuw gekeken naar toelating van het landbouwgif tot de Europese markt.