Jeugdwerkloosheid

GroenLinks investeert in het behouden en creƫren van banen voor jongeren. Door veel lagere lasten op arbeid ontstaan er veel banen, ook voor jongeren.

Jeugdgarantie

GroenLinks pleit voor een jeugdgarantieplan, naar Fins en Zweeds voorbeeld. Daarmee worden jongeren al in het beginstadium van werkloosheid intensief naar een passende baan of opleiding begeleid. Dit is flink beter dan het gebrek aan begeleiding of juist het gedwongen vijf sollicitatiebrieven per week schrijven waar jongeren nu tegen aan lopen. De overheid moet investeren in banen en werken goedkoper maken.

Eerlijke beloning

Jongeren die wel werk hebben, verdienen nu vaak een jeugdloon. Dat is onrechtvaardig. GroenLinks wil gelijk loon voor gelijk werk. Daarom is GroenLinks voor afschaffing van het jeugdloon voor jongeren vanaf 18 jaar.

Europese jeugdgarantie

Op initiatief van de Groenen in het Europees Parlement (inclusief GroenLinks) hebben alle EU-landen besloten tot een jeugdgarantie: iedere jongere moet na maximaal vier maanden werkloosheid een baan, stage of opleiding aangeboden krijgen. GroenLinks wil dat ook Nederland deze belofte waarmaakt. Hierdoor hoeven jongeren niet aan de kant te blijven staan, maar kunnen zij actief deelnemen in samenleving.