Het gebrek aan Europese samenwerking om vluchtelingen goed op te vangen leidt tot dagelijkse drama’s op de Middellandse Zee, schrijnende situaties en chaos. Ook Nederland moet zich beter voorbereiden op de komst van vluchtelingen, door in te zetten op kleinschalige opvang en integratie vanaf dag één.

Realistischer beleid

GroenLinks wil een realistischer beleid. De oorlog in Syrië is niet eenvoudiger geworden, maar complexer. Libanon is niet veiliger geworden, maar instabieler. In het oosten van Turkije dreigt een burgeroorlog, terwijl nog eens duizenden Syriërs vluchten voor de bombardementen van de Russen en het geweld van Assad. We weten dat er ook dit jaar weer veel vluchtelingen naar Nederland komen. Laten we ons daarop voorbereiden.

Niet minder vluchtelingen in Europa is de belangrijkste opgave, maar goede opvang organiseren voor de mensen die vluchten voor oorlog en geweld.

Jesse Klaver Judith Sargentini Linda Voortman Tineke Strik Tolerante samenleving vluchtelingen We hebben de verantwoordelijkheid om vluchtelingen bescherming te bieden. In 2015 vluchtten er ongeveer een miljoen mensen naar Europa voor oorlog, geweld en vervolging. We hebben gezamenlijk de verantwoordelijkheid die mensen bescherming te bieden.