CETA

GroenLinks stemt tegen CETA

De uitslag van de stemming over CETA

Een meerderheid van christendemocraten, liberalen en het grootste deel van de sociaaldemocraten in het Europees Parlement keurde woensdag CETA, het handelsverdrag tussen de EU en Canada, goed. GroenLinks stemde tegen. “Dit verdrag maakt democratie en welzijn ondergeschikt aan de wensen van multinationals”, stelt Europarlementariër Bas Eickhout.

Lees verder

Uitstel van ondertekening CETA moet leiden tot afstel

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken zullen CETA, het handelsverdrag tussen de EU en Canada niet ondertekenen zolang er geen overeenstemming is met het Waalse parlement. Dat gaf de Belgische regering geen mandaat om het verdrag te tekenen. Europarlementariër Bas Eickhout hoopt dat uitstel afstel wordt: “CETA is veel meer dan alleen een handelsverdag, het heeft grote nadelen voor onze democratie en rechtstaat. De sociaaldemocratische Waalse premier ziet dat in en is dapper genoeg om ondertekening voorlopig te blokkeren.”

Lees verder

Vijf redenen waarom GroenLinks tegen CETA is en blijft

Vijf redenen waarom GroenLinks tegen CETA is en blijft

GroenLinks is tegen CETA: het handelsakkoord tussen de Europese Unie en Canada. Het verdrag is nu definitief en staat op het punt om ondertekend te worden door de EU en Canada. Daarna moeten Het Europees Parlement en de nationale parlementen zich erover uitspreken. In dit artikel sommen we onze vijf grootste redenen op waarom we in de Tweede Kamer en in het Europarlement tegen CETA zullen stemmen.

Lees verder

Europese Commissie stuurt CETA langs nationale parlementen, maar wil wel voorlopige toepassing

De Europese Commissie presenteerde dinsdagmiddag haar voorstel voor de procedure voor de ondertekening CETA, het ingrijpende handelsakkoord tussen de EU en Canada. In tegenstelling tot eerdere uitingen van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker besloot de Europese Commissie op het laatste moment om het akkoord door nationale parlementen te laten ratificeren. GroenLinks is echter bezorgd over het voorstel om CETA in afwachting van die nationale ratificatie wel voorlopig toe te passen.

Lees verder

Europees Parlement neemt eigen rol in controle handelsakkoorden onvoldoende serieus

Na het handelsakkoord tussen de EU en Canada (CETA) gaat de EU in volle vaart door met het sluiten van nieuwe handelsakkoorden. De Europese Commissie vraagt de EU-lidstaten om onderhandelingen met Australië en Nieuw-Zeeland te mogen openen. Het Europees Parlement steunde donderdag  deze opening van onderhandelingen zonder inspraak op te eisen in de inhoud van het handelsakkoord. GroenLinks vindt dit gebrek aan democratische controle op handelsakkoorden problematisch.

Lees verder

Pagina's

Abonneren op RSS - CETA