Zihni Özdil
Zihni Özdil (foto rechtenvrij)

Zihni Özdil (8)

Advies van de kandidatencommissie: "Deze originele denker, toonaangevende schrijver en scherpzinnige spreker is een grote politieke belofte. In de Tweede Kamer wil hij zich hardmaken voor een progressieve economie, een duurzame samenleving, een levendige democratie en een vrijzinnig liberale cultuur. Veelzijdigheid is wat Zihni typeert; hij is autonoom en samenwerkend, rustig en energiek, breed geïnteresseerd en gefocust. Zihni is werkzaam als onafhankelijk publicist, NRC-columnist en wetenschappelijk docent Global History aan de Erasmus Universiteit Rotterdam."

"voor vrijheid en vooruitgang"

Ben je wel ‘flexibel’ als je niet meer weet of je morgen nog werk hebt? Waarom zijn we ‘zorgconsumenten’ als we ziek zijn? Ben je echt voor vrijheid als je mensen waar je het niet mee eens bent de mond wil snoeren? Als NRC-columnist en publicist staat Zihni bekend als vrijdenker die heersende normen ter discussie stelt.

Van Rotterdam naar het Binnenhof

Zihni (35) is in een volkswijk in Rotterdam-Zuid opgegroeid. Zijn opa kwam in de jaren zestig naar Nederland. Zijn vader was een fabrieksarbeider die in de avonduren een Hbo-lerarenopleiding deed. Zijn moeder was huisvrouw. Thuis hadden ze het nooit breed, maar van zijn ouders leerde Zihni dat optimisme en hard werken vooruitgang brengen.

In Rotterdam ging hij naar het Erasmiaans Gymnasium. Daarna studeerde hij geschiedenis. Inmiddels staat Zihni zelf voor de schoolbanken. Aan de Erasmus Universiteit en de Universiteit van Amsterdam doceert hij over economische ongelijkheid, klimaatverandering en burgerschap.

Hier sta ik voor

De politiek van verdeling zaaien, van welke kant ook, brengt ons achteruit. Nederland is te mooi om te grabbel te gooien aan pessimisme en wij/zij denken. Zihni wil werken aan de toekomst: een eerlijke economie, duurzaamheid en liberale waarden.

Wetenswaardigheden

Zihni zet zich als Bestuurslid bij de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NvJ) in voor de positie van zelfstandigen. Zijn vrije tijd besteedt hij aan hardlopen en actiefilms kijken. Ook is hij altijd in voor een potje Risk of Stratego. Sinds kort woont hij in Amsterdam. Zijn Rotterdamse directheid is met hem meeverhuisd.