Videohandleiding

Klik op een van de video's hieronder om de video-uitleg te bekijken. Hierin lopen we stap voor stap met je door het gebruik van de amendemententool.

Inloggen & overzichtspagina's bekijken

Amendement indienen

Amendement steunen

Overzicht eigen amendementen

ZO WERKT DE TOOL

Ieder lid dan stemrecht heeft kan in deze tool amendementen indienen en steunen. Zoek naar het artikel dat je wilt amenderen en klik erop. In het nieuwe scherm wordt alleen dit artikel geopend en kan je op de knop ‘Amendement indienen’ drukken.

Bij het amenderen zie je de volgende velden: 

A. 'In dit artikel wil ik tekst': hier moet je aangeven wat voor wijziging je aanbrengt.  

Er zijn verschillende soorten amendementen. Met een amendement kun je een voorstel indienen om:  

  1. Tekst toevoegen aan een bestaand artikel 
  2. Een (deel van) een artikel vervangen door andere tekst
  3. Een (deel van) een artikel schrappen

Dit zijn de corresponderende opties in de tool:

  • 'Toevoegen': selecteer deze optie als je alleen tekst toevoegt en niets schrapt
  • 'Vervangen': selecteer deze optie als je zowel tekst schrapt als toevoegt
  • 'Schrappen': selecteer deze optie als je alleen tekst schrapt en niets toevoegt

LET OP: het is belangrijk dat je de juiste optie kiest bij je amendement. Anders is het voor de programmacommissie niet duidelijk wat je voorstelt.

Een nieuw artikel toevoegen: als lid mag je ook nieuwe artikels/programmapunten voorstellen. Op dit moment is daar nog geen goede functionaliteit voor in deze tool. Wil je een nieuw artikel voorstellen, doe dit dan voor nu op de volgende manier: 

  1. Ga naar een artikel waar jouw nieuwe artikel goed bij past en klik erop.
  2. Klik nu op de knop 'Amendement indienen' en selecteer de optie 'Nieuwe tekst'
  3. Verwijder de tekst die in het veld onder 'Tekstwijziging' staat en voeg hier de tekst van jouw nieuwe artikel toe
  4. Vermeld bij de Toelichting duidelijk dat het hier gaat om een nieuw artikel en niet om een vervanging van de bestaande tekst.

Wij werken door aan deze tool en komen binnenkort met een extra optie 'nieuw artikel'. 

B. 'Tekstwijziging': hier kan je voorstellen om de tekst van het artikel te wijzigen.

LET OP: gebruik alleen het tekstvenster zelf om wijzigingen aan te brengen en niet de mogelijkheden die daarboven staan (Paragraph, dik- of schuingedrukt maken, positie van de tekst).

C. 'Toelichting': licht hier toe waarom je dit amendement indient. Deze toelichting wordt vertoond aan iedereen die op het amendement klikt.  

ZIEN WAT ER GEWIJZIGD IS IN EEN AMENDEMENT

Wanneer je een amendement opent kan je makkelijk zien wat er gewijzigd is door de indiener. Wijzigingen in de tekst worden met de volgende kleurcodes aangegeven:

  • Toegevoegde tekst = groen
  • Geschrapte tekst = rood
  • Vervangen tekst = blauw

LET OP: wanneer een deel van het artikel geschrapt wordt en op diezelfde plek vervangen door een andere tekst, dan wordt deze tekst blauw weergegeven. De tekst die is weggehaald voor de vervangende tekst is niet meer zichtbaar. Wil je weten wat de oorspronkelijke tekst van het artikel was? Pak dan het verkiezingsprogramma erbij.

HET VERKIEZINGSPROGRAMMA

1. Hoe vind ik het artikel waar ik naar op zoek ben?

Ga bovenaan de site naar het tabblad Verkiezingsprogramma. Op deze pagina kan je op twee manieren zoeken naar artikelen: 1) Zoek links naar het artikel in de Inhoudsopgave, 2) Zoek op termen met de zoekfunctie.

AMENDEMENTEN ZOEKEN

2. Hoe zie ik zien welke amendementen er per artikel zijn ingediend?

Ga bovenaan de site naar het tabblad Amendementen. Nu zie je het overzicht van alle amendementen. Zoek op een artikelnummer of trefwoord om amendementen te vinden bij een artikel van het programma.

3. Hoe zoek ik een specifiek amendement?

Het makkelijkst is om een amendement op te zoeken via een link die de indiener met je deelt. Als je ingelogd bent en daarop klikt ga je direct naar het amendement. Als je de link niet hebt maar wel het nummer weet dan kan je op het nummer zoeken. Dit nummer is afgebeeld in de rechterhoek van ieder amendement in het overzicht. Ze zijn automatisch gerangschikt van het laagste nummer op de eerste pagina naar het hoogste nummer op de laatste pagina.

AMENDEMENTEN INDIENEN

4. Hoe dien ik een amendement in?

Ga bovenaan de site naar het tabblad Verkiezingsprogramma en zoek naar het artikel dat je wilt amenderen. Klik op de groene ‘Lees meer’-tekst van dit artikel. Nu wordt het artikel geopend op een nieuwe pagina. Druk vervolgens op de knop ‘Amendement indienen’.

LET OP: jij bent de 'eigenaar' van het amendement dat je indient. Alleen jij kan bepalen of het amendement na het indienen gewijzigd of ingetrokken moet worden. Moet er iets gewijzigd worden? Stuur dan een mailtje naar amendementen@groenlinks.nl

5. Ik heb een fout gemaakt in mijn ingediende amendement en ik kan deze nergens wijzigen. Wat moet ik doen?

Het is niet mogelijk om je amendement zelf aan te passen in het systeem. Dit is om te voorkomen dat een amendement dat al steunbetuigingen heeft stiekem nog wordt aangepast, zonder dat de mensen die het steunen hiervan op de hoogte zijn.

Stuur een mailtje naar amendementen@groenlinks.nl met een beschrijving van wat je wilt wijzigen. Dan helpt onze moderator je verder.

6. Ik wil mijn amendement intrekken. Hoe doe ik dat?

Het is niet mogelijk om zelf je amendement in te dienen. Dit is om te voorkomen dat een amendement dat al steunbetuigingen heeft wordt verwijderd zonder dat de mensen die het steunen hiervan op de hoogte zijn.

Stuur een mailtje naar amendementen@groenlinks.nl met je verwijderverzoek. Dan helpt onze moderator je verder.

7. Hoe kan ik snel de amendementen die ik heb ingediend terugvinden?

Wanneer je rechtsboven op je profiel klikt verschijnt een overzicht van alle amendementen die je hebt ingediend of gesteund. De amendementen die je hebt ingediend kan je herkennen aan het groene label ‘Zelf ingediend’.

AMENDEMENTEN DELEN

8. Hoe deel ik een amendement met geïnteresseerden?

Nadat je een amendement ingediend hebt krijg je direct een pop-up waarin je wordt gevraagd om het te delen. Dit kan op twee manieren: 1) Door op de link te drukken kopieer je deze en kan je deze in een mail plakken of via een ander medium delen, 2) Door op de Whatsapp-knop te drukken kan je het amendement direct met een van jouw contacten in Whatsapp delen.

Heb je de pop-up per ongeluk gesloten? Geen probleem. Je kan op de pagina waar jouw amendement staat op de knop ‘Delen met je netwerk’ klikken. Dan krijg je de pop-up weer te zien.

AMENDENDEMENTEN STEUNEN

9. Hoe kan ik een amendement steunen?

Ga bovenaan de site naar het tabblad Amendementen en zoek naar het amendement dat je wilt steunen. Klik op de groene ‘Lees meer’-tekst van dit amendement. Nu wordt het amendement geopend op een nieuwe pagina. Druk vervolgens op de knop ‘Amendement steunen’.

Amendementen kunnen gesteund worden tot 8 november 23.59 uur.

10. Hoe kan ik mijn steun voor een amendement intrekken?

Wanneer je rechtsboven op je profiel klikt verschijnt een overzicht van alle amendementen die je hebt ingediend of gesteund. Klik op het amendement waarop je je steun wilt intrekken. Druk vervolgens op de knop ‘Steun intrekken’.

11. Hoe kan ik zien welke amendementen ik heb gesteund?

Wanneer je rechtsboven op je profiel klikt verschijnt een overzicht van alle amendementen die je hebt ingediend of gesteund. De amendementen die je hebt gesteund kan je herkennen aan het feit dat de rechterhoek geen groen label heeft (zoals bij amendementen die je hebt ingediend).

12. Hoe kan ik zien door hoeveel mensen een amendement wordt gesteund?

Dit kan je alleen zien als jij zelf het amendement hebt ingediend. Wanneer je rechtsboven op je profiel klikt verschijnt een overzicht van alle amendementen. Bij elk amendement staat daar vermeld hoeveel ondersteuners er zijn.

 

13. Iemand is net lid geworden van GroenLinks en wil mijn amendement steunen, maar kan niet inloggen in de tool. Hoe kan dit?  

Een nieuw lid heeft een Mijn GroenLinks-account nodig om in te loggen. Tussen het moment van lid worden en registratie in ons systeem kan een paar dagen zitten. Wij doen ons best om deze maand nieuwe leden extra snel van een account te voorzien, zodat zij mee kunnen doen met de amendementenprocedure.

Ben je net lid en wil je graag een amendement indienen of ondersteunen? Stuur dan een mailtje naar ledenadmin@groenlinks.nl om aan te geven dat je een account wilt. Dit is sneller dan zelf een account aanvragen via de Mijn Groenlinks-website.

14. Een amendement dat ik heb gesteund is gewijzigd of ingetrokken door de indiener. Hoe kan dit?

De indiener is 'eigenaar' van het amendement. Daarmee heeft de indiener het recht en de mogelijkheid om het amendement te wijzigigen of in te trekken. Dit kan de indiener niet zelf doen maar enkel via een van onze moderators, om te voorkomen dat er fouten worden gemaakt. GroenLinks hanteert hierbij de volgende regels:

  • Is het een tekstuele wijziging die niets verandert aan de inhoud van het amendement? Dan voeren we deze door.
  • Is het een inhoudelijke wijziging die de strekking van het amendement verandert? Dan moet de indiener het amendement opnieuw indienen en voldoende steunbetuigingen verzamelen. 
  • Wil de indiener het amendement intrekken? Wanneer er al steunbetuigingen vragen wij de indiener om de personen die het amendement steunen zelf op de hoogte te brengen. Als dit niet mogelijk is dan doen wij ons best om de personen die het steunen op de hoogte te brengen. 

AMENDEMENTENPROCEDURE

15. Wat gebeurt er met de amendementen die ik heb ingediend?

Als ze meer dan 25 ondersteuningen krijgen dan worden ze behandeld door het programmacommissie. Op deze pagina kan je uitgebreide informatie over de amendementenprocedure terugvinden.

16. Hoe kan ik volgen wat er met mijn amendement gebeurt?

Wanneer je rechtsboven op je profiel klikt verschijnt een overzicht van alle amendementen die je hebt ingediend of gesteund. Bij de amendementen die je zelf hebt ingediend zie je drie gegevens:

  1. De typering van het amendement (Nieuwe tekst / Gewijzigd / Geschrapt)
  2. Een categorie (Geen categorie / Categorie 1 / Categorie 2 / Categorie 3)
  3. Het aantal ondersteuners.

Als er ‘Geen categorie’ bij het amendement staat dan is het nog niet behandeld door de congrespresidium. Als het er meer zijn dan krijgt het amendement na behandeling Categorie 1, 2 of 3 toegewezen.

In het Huishoudelijk Reglement lees je wat de categorieën 1 en 2 betekenen:

ARTIKEL 4 INDELING VAN AMENDEMENTEN

1. Het congrespresidium deelt amendementen op congresstukken in, in de volgende categorieën:

categorie 3: amendementen die beogen wezenlijke veranderingen aan te brengen in het voorliggende congresstuk;

categorie 2: amendementen die wel op verschillen duiden, maar niet leiden tot herziening op hoofdpunten van het voorliggende congresstuk;

categorie 1: amendementen die van ondergeschikte betekenis zijn, slechts kleine veranderingen voorstellen of zuiver redactioneel van aard zijn.

2. Het congrespresidium deelt aan de indieners mee in welke categorie hun amendementen zijn ingedeeld en vermeldt of het partijbestuur ze wil overnemen of verwerpen.

ARTIKEL 5 BEOORDELING VAN AMENDEMENTEN

1. Het partijbestuur doet voorstellen om amendementen over te nemen of te verwerpen.

2. Bij amendementen van categorie 1 is het voorstel van het partijbestuur bindend. Op het congres vindt geen discussie en geen stemming plaats.

3. De in categorie 2 ingedeelde amendementen komen op het congres afzonderlijk in stemming. Als het partijbestuur het amendement niet overneemt, kunnen de indieners en het partijbestuur een toelichting geven. Er vindt geen discussie plaats.

4. De in categorie 3 ingedeelde amendementen komen op het congres afzonderlijk in stemming na discussie.

5. Het partijbestuur kan besluiten voorafgaand aan het congres een elektronische ledenraadpleging te organiseren over de in categorie 2 en 3 ingedeelde amendementen. Het partijbestuur is verantwoordelijk voor de inrichting hiervan.

FOUTMELDINGEN EN SUPPORT

17. De amendemententool geeft een foutmelding. Wat moet ik doen? Stuur een mailtje naar amendementen@groenlinks.nl met een beschrijving (en het liefst een screenshot) van je probleem. Dan helpt onze ICT-coördinator je verder.