Nieuws

Stop uitbreiding vliegveld Lelystad

Vanmiddag vindt in de Tweede Kamer een debat plaats over het vliegverkeer in Nederland en de uitbreiding van vliegveld Lelystad. GroenLinks Kamerlid Suzanne Kröger wil dat onderzoek naar de effecten van vliegveld Lelystad voor mens en natuur worden overgedaan. Omdat de vliegtuigen heel laag vliegen zijn er vraagtekens te zetten bij de veiligheid.

Kröger: ‘Door de laagvliegroutes blijkt nu pas de echt impact van het vliegveld. Bovendien was in eerder onderzoek weinig inspraak voor omwonenden. Heel veel mensen zijn boos en wij komen voor hen op. De regering wil koste wat het kost doorgaan met de uitbreiding en daar pas ik voor’.

De regering wil vliegveld Lelystad zo snel mogelijk uitbreiden om meer vluchten kwijt te kunnen. Prijsvechters gaan vliegen vanaf Lelystad, is het idee. Dit terwijl de luchtverkeersleiders (LVNL) al in 2011 waarschuwden dat het luchtruim te vol zat voor een zesde luchthaven. Zes jaar later resulteert dit in laagvliegen boven de Veluwe en overlast voor heel veel mensen in Friesland, Overijssel en Gelderland. GroenLinks wil dat de impact op natuur en omwonenden van de nu voorgestelde vluchten goed onderzocht wordt. Daarnaast is ook de economische haalbaarheid van vliegveld Lelystad niet zeker.

Kröger: ‘Het is maar zeer de vraag of dit vliegveld ooit winstgevend wordt. Maar belangrijker nog: honderdduizenden mensen worden de dupe van de geluidsoverlast. We offeren de stilte in onze mooiste natuurgebieden op om nog meer prijsvechters plek te geven. Als we serieus zijn over het klimaatverdrag van Parijs, moet je nu geen nieuwe luchthaven met 45,000 vluchten openen. Daar zit geen visie achter, dat is alleen maar domme groei.’

GroenLinks wil een reële prijs voor vliegtickets. Prijsvechters die je voor 30 euro naar Barcelona brengen rekenen niet alle kosten mee in de prijs. Al dat vliegen gaat ten koste van mens en natuur. Terwijl er veel bestemmingen zijn die sneller en schoner met de trein bereikt kunnen worden. 60 keer per dag naar Londen vliegen is overbodig als je met de trein sneller in hartje Londen staat.

Europarlement wil einde aan wapenexport naar dubieuze regimes

Op initiatief van de Europse Groenen tikt het Europees Parlement EU-landen die wapens exporteren naar dubieuze regimes op de vingers. De EU-landen zijn samen de tweede grootste wapenexporteur ter wereld, maar veel landen houden zich niet aan Europese afspraken om te voorkomen dat de wapens in verkeerde handen vallen.

Lees verder

Pagina's