Gratis verstrekken van plastic producten voor eenmalig gebruik
Sinds 2016 geldt er in Nederland een verbod op het gratis verstrekken van plastic draagtassen door middel van een verplichte vergoeding. Uit de recente evaluatie blijkt dat het verbod een groot succes is. Ten opzichte van 2015 werden er in 2018 al 80% minder plastic draagtassen verstrekt en is het aantal plastic draagtassen in het zwerfafval met ongeveer 60% gedaald.
Er blijkt in de samenleving een groot draagvlak te bestaan voor de maatregel. Alleen plastic tassen die dunner zijn dan 0,015 millimeter mogen nog gratis worden verstrekt. Tegelijkertijd zijn veel winkels overgestapt op het gratis verstrekken van een papieren tas. Een papieren tas is echter niet beter voor het milieu dan een plastic tas. Hoewel het natuurlijk beter is om de plastic soep te verminderen, blijkt de milieubelasting van de papieren tas groter. Uit onderzoek van CE Delft blijkt dat het daarom goed zou zijn om alle tassen te beprijzen en daarmee ook papieren tassen niet langer gratis te verstrekken. GroenLinks steunt dat pleidooi. Een dergelijk verbod is ook goed in te zetten voor andere plastic producten voor eenmalig gebruik. Daarom doet GroenLinks de volgende oproep:
👉 Stop met het gratis verstrekken van alle tassen voor eenmalig gebruik, ook voor plastic tassen die dunner zijn dan 0,015 millimeter en papieren tassen komt een verbod.
👉 Stop met het gratis verstrekken van de volgende wegwerpartikelen door een significante taks te heffen: wegwerpbekers, voedselcontainers, hamburgerbakjes, eenmalige drankflessen, blikjes en andere drankverpakkingen.
👉 Stop met het gratis verstrekken van plastic plantentrays. Hiermee wordt een statiegeldsysteem gestimuleerd om te zorgen dat plastic plantentrays meermalig gebruikt kunnen worden.
Plastic rietjes voor mensen met een beperking
GroenLinks is voorstander van het verbod op plastic rietjes, maar wil nog extra benadrukken dat het erg belangrijk is dat mensen met een beperking of ziekte hier niet de dupe van worden. Voor veel chronisch zieke en gehandicapte mensen zijn plastic rietjes namelijk een onmisbaar hulpmiddel om zelfstandig te kunnen drinken. Het verbod op plastic rietjes zal dan ook niet gelden als het een medisch hulpmiddel betreft.
Plekken en gelegenheden
Een nuttig instrument om plastic vervuiling tegen te gaan is om de inzet van herbruikbare producten te verplichten en om plastic producten voor eenmalig gebruik te verbieden onder specifieke omstandigheden en in sectoren waarbij dat goed mogelijk blijkt.
Festivals en evenementen
Er zijn enorm veel mogelijkheden om hergebruik te stimuleren op festivals en evenementen. Met een statiegeldsysteem kunnen organisatoren bijvoorbeeld herbruikbare bekers inzetten. Daarom doet GroenLinks de volgende oproep:
👉 Stop met het gebruik van wegwerpbekers, -glazen, -flessen, -servies, -borden, -bestek en –voedselbakjes (ongeacht het materiaal) op festivals en evenementen om het gebruik van een herbruikbaar alternatief te realiseren.
👉 Verplicht de aanwezigheid van ten minste één waterfontein of kraan op festivals en evenementen die gratis toegankelijk is voor het publiek.
Horeca
In de horeca worden nog veel wegwerpproducten gebruikt en dat kan een stuk beter. Daarom doet GroenLinks de volgende oproep:
👉 Verplicht op zijn minst het gebruik van herbruikbare borden, glazen, bestek, flessen, glazen en verpakkingen bij op locatie consumptie in de horeca.
👉 Verplicht horecagelegenheden om zichtbaar op hun menu aan te geven dat consumenten gratis kraanwater kunnen bestellen. Dit is al een verplichting in het Verenigd Koninkrijk en tevens opgenomen in de Franse wet voor de circulaire economie.
Overheidsinstellingen
Overheidsinstellingen dienen het goede voorbeeld te geven met betrekking tot het stimuleren van hergebruik. Daarom doet GroenLinks de volgende oproep:
👉 Stop met het gebruik van wegwerpbekers, -glazen, -flessen, -servies, -borden, -bestek en –voedselbakjes (ongeacht het materiaal) in overheidsinstellingen om het gebruik van een herbruikbaar alternatief te realiseren.
Onderwijsinstellingen en sportclubs
Op scholen, mbo-instellingen, hogescholen, universiteiten en sportclubs zijn wegwerpproducten meestal overbodig, omdat er overwegend op locatie geconsumeerd wordt. Daarom doet GroenLinks de volgende oproep:
👉 Stop met het gebruik van wegwerpbekers, -glazen, -flessen, -servies, -borden, -bestek en –voedselbakjes (ongeacht het materiaal) op scholen en sportclubs om het gebruik van een herbruikbaar alternatief te realiseren.