Dit zijn de sprekers op de bijeenkomst Conflictmineralen: De wereld achter je mobieltje op donderdag 16 april in De Balie in Amsterdam.

Kadir van Lohuizen

Kadir van Lohuizen (1963) heeft in zijn vijfentwintigjarige carrière als fotojournalist vele thema's en gebeurtenissen vastgelegd, waaronder conflicten in Afrika en het Midden-Oosten. Met langlopende projecten als ‘Diamond matters’ over de diamantindustrie, ‘Via PanAm’ een multimedia project over migratie in de Amerika’s en ‘Where will we go’ over de consequenties van de rijzende zeespiegel kreeg hij veel bekendheid. Van Lohuizen heeft talloze prijzen ontvangen voor zijn werk, waaronder twee World Press Photo awards. In september 2007 richtte hij, samen met tien andere fotografen, het agentschap NOOR op. Een jaar later trad hij toe tot de Raad van Toezicht van World Press Photo. Van Lohuizen heeft vijf boeken gepubliceerd, waaronder ‘Diamond Matters’ en ‘Via PanAm’.

Dirk Jan Koch

Dirk Jan Koch is een diplomaat, schrijver en sociaal wetenschapper. Als speciaal gezant Natuurlijke Hulpbronnen draagt Koch bij aan een duurzame voorzieningszekerheid van grondstoffen voor Nederland. Vóór zijn terugkomst bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, was hij regionaal directeur voor West- en Centraal-Afrika voor Search for Common Ground. Hij gaf leiding over conflicttransformatie programma’s in o.a. Ivoorkust, Nigeria en de Centraal-Afrikaanse Republiek met zo’n 250 medewerkers. Hij begeleidde een divers scala aan programma's, variërend van het amnestie-programma in de olierijke Nigerdelta tot de demilitarisering van de tin-mijnen in de DR Congo.
Koch begon zijn carrière als diplomaat en beleidsadviseur bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en was gevestigd in Den Haag en in Kinshasa, de Democratische Republiek Congo. Op de Nederlandse ambassade in Kinshasa concentreerde hij zich onder andere op mensenrechten, grondstoffen en wederopbouw. Hij is de auteur van verscheidene boeken en artikelen over natuurlijke hulpbronnen, internationale ontwikkeling en diplomatie. Zijn meeste recente boek is ‘De Congo Codes, een persoonlijk verhaal over de zin en onzin van internationale samenwerking.‘ Zijn werk is verschenen in het Frans, Engels, Catalaans, Duits en Nederlands.

Natasja van den Berg

Natasja van den Berg geldt bij Tertium als de expert op het gebied van het goede gesprek. Zij overziet projecten op het gebied van burgerparticipatie en debat. Als hoofd politiek bij debatcentrum de Balie coördineerde zij talloze publieksprogramma’s. Zij is veelgevraagd moderator van debatten en expertsessies over complexe thema’s. Haar inhoudelijke specialismen zijn duurzaamheid, mondiale rechtvaardigheid en het zorgdebat. Natasja is columnist van Vara’s Vroege Vogels, ambassadeur voor de Fairtrade Gemeente Campagne, lid van het platform Urgenda, bestuurslid van Stichting Max Havelaar en lid van de raad van toezicht van het Hivos Triodos Fonds. In 2003 publiceerde zij Praktisch Idealisme.

Judith Sargentini

Judith Sargentini is sinds 2009 Europarlementariër voor GroenLinks. Ze is actief in de commissie voor Ontwikkelingssamenwerking, waarin onder andere de aanpak van conflictmineralen en het stimuleren van eerlijke handel spelen, en in de commissie Mensenrechten (DROI) die vinger aan de pols houdt bij het naleven van mensenrechten in de wereld, bijvoorbeeld bij de recente ontwikkelingen in Egypte. Namens de Europese Groenen is ze coördinator in de commissie voor Justitie en Burgerlijke Vrijheden (LIBE). In deze brede commissie blijft ze de strijd tegen witwassen aanvoeren, maar komen ook dossiers als privacy en asielbeleid aan bod.
Verder is Sargentini lid van de delegatie die betrekkingen onderhoudt met Zuid-Afrika, van de delegatie die bijeenkomt voor overleg met parlementariërs uit ACP-landen en van de delegatie die samenwerkt met leden van het Pan-Afrikaans Parlement. Ze maakt onderdeel uit van de Democracy Support and Election Coordination Group, een werkgroep van Europarlementariërs die wereldwijd toeziet of verkiezingen correct en transparant verlopen.