Cookies

We gebruiken functionele en analytische cookies om de inhoud en functionaliteiten van deze website, zoals video’s, aan te bieden en om statistieken te verzamelen. Lees meer en stel voorkeuren in.

Voorkeuren aanpassen
Missie Mensen Ga naar groenlinkspvda.nl
Zoeken
GroenLinks GroenLinks
Word lid Doneer Doe mee
Congreskrant Congreskrant

Moties - Deel 1

Op deze pagina vind je het eerste deel van de moties voor het 42ste partijcongres van GroenLinks. Om 10.55 zal over deze moties worden gestemd.

 

A. De Lelylijn in internationaal verband

B. Motie menstruatiearmoede

C. De antifascisme motie

D. Mensenrechten in Palestina tellen ook

E. Wethouders en campagnebudget

F. Campagnebudget samengestelde afdeling

G. Meer jongeren in de landelijke politiek

H. Meer jongeren op de kandidatenlijst

I.  GroenLinks is beperkt

J. Landelijke externe vertrouwenspersonen

K. Interne partijdemocratie

A. De Lelylijn in internationaal verband 

Advies partijbestuur - omarmen 

Het GroenLinks congres, gehouden op 4 februari 2023;  

Constaterende dat:  

  • De Lelylijn op dit moment in de laagste categorie, het uitgebreide netwerk, is toegevoegd in TEN-T en voor opname in de hoogste categorie, het kernnetwerk, internationale steun noodzakelijk is.  

  • Grote spoorprojecten nog veel te veel los van elkaar worden bekeken terwijl ze in samenhang veel meer maatschappelijk nut opleveren en interessanter zijn voor medefinanciering vanuit de EU.  

  • Het gezien de vele projecten en plannen tussen Luleå en Amsterdam wenselijk is de corridor als een geheel te zien voor snel personenvervoer om de plannen goed op elkaar aan te sluiten en te optimaliseren.  

  • Effecten van toeristische reizen en lange grensoverschrijdende reizen slecht in beeld komen bij gebruikelijke MKBA’s, maar deze wel van grote impact zullen zijn op de maatschappelijke baten van doorgaande corridors.    

Overwegende dat:  

  • Het huidige proces zorgt voor langdurige discussies over nut en noodzaak van plannen die vaak onvolmaakt zijn doordat de positie van een project in het spoornetwerk onvoldoende wordt meegenomen. Evenals te weinig rekening wordt gehouden met de toekomstige situatie.   

  • Dit mede als gevolg heeft dat besluitvorming traag verloopt, projecten worden gerealiseerd die vervolgens nog niet optimaal renderen of onvolmaakt zijn en het risico op het schrappen van projecten die een belangrijke schakel zijn in het geheel.  

Verzoekt:  

  • De Tweede Kamerfractie in gesprek te gaan met zusterfracties in de parlementen van Duitsland, Denemarken en Zweden om gezamenlijk stappen te zetten om de realisatie van deze corridor te bespoedigen en daarbij ook nadrukkelijk te kijken welke bijdrage roodgroene samenwerking kan leveren. 

Indiener  

Mark Ooijevaar c.s. 

Advies partijbestuur - omarmen: 

De Tweede Kamerfractie deelt de mening van de indieners dat het heel belangrijk is dat internationale lijnen tot stand komen en zet zich daar ook stevig voor in. Het idee om dit meer in samenhang te bekijken en samen met andere EU-lidstaten op te trekken om deze corridor met financiering vanuit de EU tot stand te brengen vinden zij een goed idee. De Tweede Kamerfractie is daarom bereid om in gesprek te gaan met de zusterfracties in de parlementen van Duitsland, Denemarken en Zweden.  

B. Menstruatiearmoede 

Advies partijbestuur - omarmen 

Het GroenLinks congres, gehouden op 4 februari 2023;  

Constaterende dat: 

  • Menstruatieproducten een noodzaak zijn om volwaardig deel te nemen aan onderwijs en mee te doen in het maatschappelijke leven. 

  •  Menstruatiearmoede steeds meer aandacht krijgt, en diverse gemeenten menstruatieproducten inmiddels gratis uitdelen aan minima, middelbare scholieren en voedselbanken.  

  •  Zij die menstrueren zelfs met een verlaagd belastingtarief nog veel geld kwijt kunnen zijn aan menstruatieproducten, hetzij klassieke producten als tampons en maandverband, maar ook duurzamere alternatieven zoals onder andere menstruatiecups.  

  •  Een integrale landelijke aanpak om menstruatiearmoede tegen te gaan ontbreekt 

Overwegende dat: 

  • Schotland menstruatieproducten al gratis beschikbaar stelt in scholen, bibliotheken en andere lokale voorzieningen.  

  •  Andere landen, waaronder Nieuw-Zeeland, Kenia, Botswana en Engeland al gratis menstruatieproducten uitdelen op scholen om menstruatiearmoede tegen te gaan. 

Spreekt uit dat:  

  •  GroenLinks zich inzet voor het uitbannen van menstruatiearmoede en het beschikbaar maken van menstruatieproducten voor iedereen, bijvoorbeeld door menstruatieproducten gratis aan te bieden aan diegenen die dat nodig hebben 

Ondertekenaars:  

Melanie van Driel c.s. 

Advies partijbestuur - omarmen: 

De Tweede Kamerfractie is het eens met de indieners dat menstruatieproducten voor iedereen toegankelijk moeten zijn, en dat menstruatie-armoede een probleem is in Nederland. De fractie is van mening dat menstruatie-armoede een verschijningsvorm is van een breder probleem, namelijk armoede, en zet zich daarom in voor het verhogen van het bestaansminimum in Nederland. De fractie ziet deze motie dan ook als een aansporing om zich stevig in te zetten voor de toegankelijkheid van menstruatieproducten. Daarom omarmen we deze motie. 

C. De antifascisme motie 

Advies partijbestuur - omarmen 

Het GroenLinks congres, gehouden op 4 februari 2023;  

Constaterende dat:  

  • In de afgelopen jaren er een duidelijke wereldwijde heropleving plaats heeft gevonden van radicaal-rechtse, reactionaire en fascistische bewegingen, o.a. in de vorm van groter electoraal succes.  

  • Radicaal-rechtse, reactionaire en fascistische politiek ook in Europa, de EU en Nederland aan invloed wint, soms zelfs met regeringsmacht tot gevolg.  

  • Dat niet alleen de partijen zelf, maar ook centrumrechtse partijen het discours overnemen en daarmee het zogenaamde “Overton-venster”, het spectrum van ideeën van wat als algemeen aanvaardbaar wordt beschouwd, verschuift.   

  • Al in verschillende Europese landen - waaronder Rusland, Turkije, Hongarije en Polen - zulke bewegingen de eigen democratie hevige schade toe hebben gebracht of zelfs hebben vernietigd.  

  • In Nederland onder andere het FvD en de PVV deel uitmaken van sommige van deze bewegingen.  

Overwegende dat:  

  • GroenLinks, in navolging van wetenschappelijke discussies in de politicologie, onder:  

  • Fascisme een politiek verstaat die middels geweld en intimidatie de democratie en rechtsstaat probeert te ondermijnen en andersgezinden te onderdrukken met als doel een zogenaamde "wedergeboorte" van de natie te verwezenlijken.  

  • Radicaal-rechts een xenofobische en autoritaire politiek verstaat die (aanvankelijk) bereid is binnen de liberale democratie te werken.  

  • Reactionaire politiek een ideologie verstaat die (al dan niet verbeelde) voormalige hiërarchieën en autoritaire normen wil herstellen.  

  • Al deze bewegingen progressieve en emancipatoire verworvenheden en doelen, zoals vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, terug willen draaien of tegen willen houden.  

  • Deze zorgwekkende ontwikkeling vraagt om een hernieuwde toewijding aan antifascisme – in andere woorden: een weigering tot samenwerking met radicaal-rechtse, reactionaire of fascistische krachten en een principiële parlementaire en extraparlementaire oppositie.  

  • GroenLinks door haar historische voorlopers intiem verbonden is met de geschiedenis van het antifascistische verzet in Nederland.   

  • GroenLinks nauw verbonden is met BÜNDNIS 90/DIE GRÜNEN die, in een land waar de geschiedenis van fascisme nog zeer actief leeft, in hun laatste verkiezingsprogramma “een antiracistische en antifascistische houding” belooft aan te nemen.  

Spreekt uit: 

  • Dat GroenLinks een antifascistische partij is in haar overtuiging en haar handelen.  

  • Solidair te zijn met democratische antifascistische bewegingen.   

Roept het partijbestuur op om: 

  • Te werken aan het bouwen van een cordon sanitair naar Belgisch voorbeeld rondom in ieder geval het FvD en de PVV.  

  • Vooruitlopend op een cordon sanitair het aangaan van coalities met het FvD of de PVV te ontmoedigen door  

  • Te overwegen GroenLinks niet deel te laten nemen aan wethouderscolleges binnen een provincie met partijen die op dat moment elders in de provincie een coalitie met het FvD of de PVV hebben;  

  • Te overwegen GroenLinks niet deel te laten nemen aan Gedeputeerde Staten met partijen die op dat moment in andere Provinciale Staten een coalitie met het FvD of de PVV hebben.  

  • De radicaal-rechtse, reactionaire en/of fascistische ideologie van deze partijen en hun politici te benoemen.   

  • Te zorgen dat in het geval van regeringsdeelname van GroenLinks, Nederland zich in zal zetten voor het steunen van antifascistische naar democratie strevende bewegingen wereldwijd.  

  • Voorstellen te ontwikkelen voor trainingen en workshops gericht op het voortgezet onderwijs en vervolgopleidingen met als doel het bevorderen van bewustzijn rondom fascisme en het ontwikkelen van een weerbare antifascistische samenleving, te beginnen in de partij.  

  • Steun te geven, al dan niet in materiële zin, aan antifascistische bewegingen in Nederland.  

Roept de Kamerfracties op om: 

  • Te werken aan wetgeving die de Nederlandse democratie weerbaarder maakt en het opereren van fascistische partijen en organisaties zal bemoeilijken.  

  • Hoogst uitzonderlijk interrupties te doen tijdens de spreektijd van eerdergenoemde partijen.  

  • Geen wetsvoorstellen en moties van deze partijen mede te ondertekenen.   

Ondertekenaars:  

Sybren Kooistra c.s.

Advies partijbestuur - omarmen: 

GroenLinks zet zich in voor gelijkwaardigheid en neemt het op voor eenieder die vanwege hun identiteit onderdrukt of benadeeld wordt. Daarom is het belangrijk dat wij ons uitspreken, als partij, in de Tweede Kamer, in gemeenteraden en de verschillende bestuurslagen waar we vertegenwoordigd zijn. Uitspreken tegen ondermijning van onze democratische rechtstaat, tegen racisme en discriminaties en tegen fascisme. In deze motie staan een aantal voorstellen over de omgang met extreemrechtse partijen in de politiek. Wij lichten graag kort toe hoe we daarmee aan de slag willen. Om te beginnen gaan we de uitwisseling tussen onze afdelingen en fracties over hoe om te gaan met deze partijen nog meer faciliteren. De oproep om te overwegen de omgang met extreemrechtse partijen door andere politieke partijen mee te laten wegen in coalitieonderhandelingen willen we daarin laten terugkomen. Maar ook is aandacht nodig voor hoe in debatten en op social media al dan niet te reageren op dit soort partijen. 

Daarnaast wordt er gevraagd om trainingen en workshops te ontwikkelen. Wij ontwikkelen geen lesmateriaal voor scholen. Wel besteden we in onze eigen trainingen en leerlijnen binnen de partij aandacht aan deze thematiek. Daarnaast zoeken we de samenwerking met organisaties die zich inzetten tegen discriminatie en voor gelijkwaardigheid en proberen hen te steunen in hun werk. Het zijn dit soort bewegingen die onze bondgenoten zijn in de strijd voor gelijkwaardigheid. 

De motie verzoekt de Tweede Kamerfractie om te werken aan wetgeving die de parlementaire democratie weerbaarder maakt. De fractie heeft zich hier de afgelopen tijd voor ingezet en zal dit (bijvoorbeeld bij de behandeling van de Wet op de politieke partijen) actief voortzetten. In het dagelijkse werk in de Tweede Kamer werkt de fractie niet samen met partijen die lijnrecht staan tegenover de waarden die voor GroenLinks van fundamenteel belang zijn. We zullen dan ook terughoudend zijn met interrupties naar deze partijen. Soms zijn er onderwerpen waar de oppositie zich breed verenigt tegen voorstellen vanuit het kabinet. Denk bijvoorbeeld aan de problemen in de jeugdzorg. Dit soort brede samenwerking van de oppositie is in dat geval nodig om een slecht kabinetsvoorstel tegen te houden of juist om een voor ons belangrijk voorstel te kunnen realiseren. De fractie ziet in de oproep uit de motie ook voor wat betreft het werk in de Tweede Kamer als aansporing om de ingezette weg voort te zetten. 

D. Mensenrechten in Palestina tellen ook 

Advies partijbestuur - omarmen 

Het GroenLinks congres, gehouden op 4 februari 2023; 

Constaterende dat: 

  • GroenLinks op zijn website uitdrukkelijk het volgende heeft staan: 

Wij, GroenLinks, willen: 

  • Dat Nederland strijdt voor de emancipatie van, en gelijke rechten voor, gemarginaliseerde groepen en tegen iedere vorm van uitsluiting en discriminatie. 

  • Dat Nederland zich te allen tijde inzet voor de naleving van de mensenrechten en het internationaal recht. 

  • Dat Nederland helpt zoeken naar een rechtvaardige oplossing voor Israël en de Palestijnse Gebieden in lijn met Internationaal Recht. 

  • De Adviescommissie Internationale Vraagstukken (Ministerie van Buitenlandse Zaken) al in 2013 tot de conclusie kwam dat Israël zich met zijn bezettingspolitiek schuldig maakt aan schendingen van het internationale recht, zoals het recht op zelfbeschikking van het Palestijnse volk, de bewegingsvrijheid van alle inwoners in de bezette gebieden, het recht op werk, gezondheidszorg en onderwijs. 

  • Naar de mening van het Internationaal Gerechtshof, leveren de muur en de nederzettingen schendingen op van de Vierde Geneefse Conventie (inzake de bescherming van burgers in oorlogstijd) en van desbetreffende resoluties van de Veiligheidsraad, omdat zij bijdragen aan het veranderen van de demografische samenstelling van de bezette gebieden. 

  • Er in het jaar 2022 opnieuw een record aantal van 33.000 Israëlische schendingen van mensenrechten zijn geregistreerd (door Staatvanbeleg.com) in de Palestijnse Gebieden (Gaza Strip en de West Bank), waaronder alleen al in 2022 het standrechtelijk doden van meer dan 150 burgers op de West Bank en 50 in Gaza, huisuitzettingen in Jeruzalem en andere delen van de West Bank, extreem kolonistengeweld, het routinematig met scherp schieten op ongewapende betogingen, het zonder aanklacht of proces en op basis van “geheim bewijs” detineren van meer dan 2000 Palestijnen in 2022, het martelen van Palestijnse gevangenen en duizenden razzia’s en ontvoeringen. 

  • Dat GroenLinks zich uitdrukkelijk uitspreekt tegen het schenden van mensenrechten in andere delen van de Wereld, maar het tot dusver moeilijk vindt hardere consequenties te verbinden waar deze mensenrechtenschendingen worden gedaan door Israël, een bevriende natie. 

In herinnering roepend dat: 

  • In het verleden moties om economische sancties tegen Israël altijd werden ontraden met als argument dat GroenLinks veel meer verwacht van een dialoog met progressieve bewegingen, gericht op het vinden van een rechtvaardige politieke oplossing, waarbij verondersteld wordt dat sancties de Palestijnen meer zouden schaden dan de Israëlische bezettingspolitiek, ondanks dat de roep om sancties juist van Palestijnse organisaties kwam en dat progressieve bewegingen in Israël weinig of geen stem hebben in het politieke proces in Israël. 

  • Ook nu weer de Nederlandse regering (in tegenstelling tot bijvoorbeeld België, Luxemburg, Ierland en Portugal) zich van stemming heeft onthouden bij het recente verzoek van de Algemene Vergadering van de VN aan het International Gerechtshof om de kwestie van de legaliteit/illegaliteit van Israëls bezetting van Palestijns gebied te onderzoeken. 

Overwegende dat: 

  • Deze strategie van “dialoog” en het niet opleggen van sancties duidelijk gefaald heeft en de situatie voor de Palestijnen alleen maar slechter wordt, in de bezette Palestijnse Gebieden zowel als in Israël. 

  • Dat het voor GroenLinks niet meer vol te houden is om enerzijds te stellen dat alle mensenrechtenschendingen bestreden moeten worden en tegelijk Israël met fluwelen handschoenen aan te pakken. 

Roept het partijbestuur, de fracties in de Tweede en Eerste Kamer en de fractie in het Europees Parlement op om: 

  • Zich uit te spreken dat de Nederlandse regering en de Europese Commissie actie ondernemen om te bewerkstelligen dat Internationaal Recht wordt toegepast, ook als dit Israël betreft. 

  • Zich in te zetten om van het kabinet of een internationale rechter een uitspraak te verkrijgen of er sprake is van apartheid, het structureel schenden van mensenrechten, institutionele discriminatie en/of ongelijke rechten voor de Palestijnse bevolkingsgroepen in Israël en de Bezette Palestijnse Gebieden. 

En gaat over tot de orde van de dag. 

Indiener: 

Wim Haver c.s 

Toelichting 

Israël en de Palestijnen hebben het recht zich te verdedigen tegen de agressie van anderen. Terwijl de Palestijnen geen militaire macht hebben, heeft Israël een van de grootste legers ter wereld en zet dat machtsoverwicht in voor een verstikkende blokkade van Gaza en een onderdrukkende bezetting van de West Bank, in flagrante strijd met internationaal recht. De nieuwe extreemrechtse regering in Israël heeft aangekondigd dat het Joodse volk een natuurlijk recht heeft op het hele gebied tussen de Jordaan rivier en de Middellandse Zee en dat het aantal nederzettingen in Palestijns gebied zal worden uitgebreid. 

De protesten van westerse landen, zoals België, Ierland en Noorwegen, alsook in de Nederlandse politieke opinie nemen sterk toe, maar de Nederlandse politiek zwijgt. 

De Adviesraad Internationale Vraagstukken heeft al in 2013 verklaard dat van Israëlische kant op korte termijn een radicale ommekeer in het nederzettingenbeleid moet worden geëist. De VN heeft recentelijk het Internationaal Gerechtshof gevraagd de legaliteit te onderzoeken van de Israëlische bezetting en annexatie van de Palestijnse Gebieden. 

Deze motie roept op Israël uitdrukkelijk aan te spreken op de door Israël gepleegde dagelijkse en structurele schending van mensenrechten van Palestijnen in Palestina en Israël. 

Advies partijbestuur - omarmen: 

De Tweede Kamerfractie kan zich goed vinden in de motie ´Mensenrechten in Palestina tellen ook´. Deze motie sluit volledig aan bij de lijn die GroenLinks heeft ingezet en in de Tweede Kamer actief uitdraagt. GroenLinks roept in de Tweede Kamer keer op keer op tot het handhaven van het internationaal recht, ook in het geval van Israël. Zoals bijvoorbeeld in deze Kamervragen over het bericht dat Israël een Palestijnse school heeft verwoest (Kamerstuk 2022Z23941), of de recente aanslagen op de Westelijke Jordaanoever en in Jeruzalem Maar ook bijvoorbeeld in de schriftelijke vragen die gesteld werden naar aanleiding van de dood van journaliste Shireen Abu Akleh (Kamerstuk 2022Z09453), en de motie die we samen met het lid Piri (PvdA) indienden over het aanspreken van de Israëlische regering op het schenden van het internationaal recht (Kamerstuk 21 501-20 nr. 1683).  

Ook hebben we ons in het verleden tijdens verschillende debatten ingezet om van het kabinet een uitspraak te verkrijgen of er sprake is van apartheid, daarop volgde de reactie vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken dat het aan een (internationale) rechter is om te beoordelen of er sprake is van apartheid in het geval van Israël (Kamerstuk 30 960 nr.320). De GroenLinks fractie is van mening dat het inderdaad goed zou zijn als een internationale rechter hierover een uitspraak zou doen en heeft dan ook meermaals gehekeld dat Nederland zich van stemming onthield toen hiertoe werd opgeroepen door de Algemene Raad van de Verenigde Naties. Uiteraard zullen we de minister vragen om zich uit te blijven spreken tegen structurele mensenrechtenschendingen van Israël en de ongelijke behandeling van Palestijnen.   

E. Wethouders en Campagnebudget 

Advies partijbestuur - ontraden 

Het GroenLinks congres, gehouden op 4 februari 2023; 

Constaterende dat: 

  • gemeentelijke volksvertegenwoordigers en wethouders volgens de afdracht regeling 10-16,5% van hun inkomsten afdragen aan het GroenLinks partijbureau;  

  • Dat bij het toekennen van het verkiezingsbudget in gemeenten met 100.000-200.000 inwoners die ook onderdeel zijn van een samengestelde afdeling tijdens de lokale verkiezingscampagnes onvoldoende rekening wordt gehouden met het bedrag wat maandelijks volgens de afdracht regeling wordt afgedragen door wethouders;   

  • dit voor een wethouderspost voor een ambtsperiode van vier jaar een fors bedrag betreft;  

  • Hierdoor een forse mismatch ontstaat voor het financieel ondersteunen van activiteiten voor meer exposure;  

  • hierdoor deelname aan een mogelijk toekomstig college niet ondersteund wordt door hogere beschikbare campagnebudgetten;  

  • deelname aan een zittend college zich niet vertaald in een hoger verkiezingsbudget voor het bevorderen van hernieuwde deelname voor een volgende collegeperiode.  

Overwegend dat: 

  • wethouders in grotere gemeenten volgens de afdracht regeling van GroenLinks een forse afdracht verzorgen;  

  • de omvang van de afdracht wordt bepaald op basis van de grootte van een gemeente;  

  • samengestelde afdelingen altijd bestaan uit meerdere gemeenten en dus ook aan deelnames aan de raden en soms ook één of meer colleges;  

  • deze 'combinatieafdelingen' dus onevenredig benadeeld worden bij het toekennen van campagnebudgetten voor lokale verkiezingen.  

Verzoekt het partijbestuur: 

  • om in het toewijzingsbeleid van campagne gelden voor lokale verkiezingen in 2023 en daarna rekening te houden met de afdrachten van de wethouders; dit te vertalen in hogere budgetten bij gemeenten tussen de 100.000 en 200.000 inwoners door toe te staan dat alles boven de 12.5% afdracht volgens het nu geldende afdracht beleid van GroenLinks voortaan lokaal wordt gereserveerd voor gemeentelijke campagnes binnen de (samengestelde) afdeling. Deze aanpak moet expliciet leiden tot hogere campagnemiddelen om toekomstige college deelname beter te ondersteunen.  

Indiener: 

Adri Bakker c.s. 

Toelichting   

Wethouders afdrachten worden nu niet vertaald naar hogere toekenningsbedragen tijdens lokale verkiezingscampagnes per gemeente waar wordt deelgenomen aan een college. Dat geeft financieringsknelpunten voor campagnes omdat college deelname ook meer exposure vraagt in allerlei media. Nu wordt daar geen aandacht aan gegeven wat als een tekortkoming geldt. GroenLinks Drechtsteden beslaat bijvoorbeeld zeven gemeenten waar we in drie raden vertegenwoordigd zijn en in één, Dordrecht, nemen we deel aan het college met twee wethouders. Er is geen extra budget beschikbaar voor exposure ondanks de hoge afdrachten (15%) door de wethouders. In de verwachting ook aan een nieuwe collegeperiode deel te kunnen nemen moet er een hoger lokaal campagnebudget beschikbaar komen dan nu het geval is. Daartoe doen we met deze motie een voorstel.   

Advies partijbestuur - ontraden: 

Politici van GroenLinks betalen een afdracht aan de partij en dragen zo bij aan een duurzaam gezonde en professionele partij. Een deel van de inkomsten uit afdrachten gaat rechtstreeks naar de afdelingen via de landelijke bijdrage. Het is niet wenselijk om de landelijke bijdrage aan afdelingen rechtstreeks te baseren op het bedrag dat vanuit de afdeling zelf wordt afgedragen, zoals de motie voorstelt. De afdrachtenregeling is namelijk gebaseerd op solidariteit: iedere politicus draagt een percentage af en dit wordt vervolgens verdeeld. Dankzij deze solidariteit kunnen ook kleine afdelingen die nog niet in de coalitie zitten, rekenen op een basisbedrag om de afdeling goed te laten functioneren en te laten groeien. Daarnaast wordt een deel van de afdracht ingezet voor landelijke voorzieningen, zoals een landelijk netwerk van vertrouwenspersonen, een klachtenregeling en bijvoorbeeld goede trainingen en ondersteuning voor bestuursleden en politici.  

De motie vraagt bovendien om meer budget voor gemeentes tussen de 100.000 en 200.000 inwoners, dit brengt ongelijkheid in de verdeling van geld tussen afdelingen. De motie maakt met deze voorstellen de verdeling van middelen minder solidair en minder gelijk, om deze redenen moet het partijbestuur de motie ontraden.  

F. Campagnebudget samengestelde afdeling 

Advies partijbestuur - ontraden 

Het GroenLinks congres, gehouden op 4 februari 2023; 

Constaterende dat: 

  • een samengestelde afdeling bestaat uit meer dan één gemeente;  

  • de samengestelde afdeling wordt behandeld als één gemeente en dat is niet correct;  

  • er binnen zo’n samengestelde afdeling deelname is aan meerdere raden naar gelang het aantal gemeenten zijn;   

  • bij het toekennen van het verkiezingsbudget voor lokale verkiezingen geen rekening wordt gehouden met zo’n samenstelling als er ook in al die gemeenten afzonderlijk campagne wordt gevoerd voor deelname aan de raden;  

  • toewijzingsbeleid is ongunstig voor het toekennen van de hoogte van de budgetten voor het voeren van lokale verkiezingscampagnes;  

  • het rechtvaardig is als aan elke gemeente afzonderlijk campagnebudget wordt toegekend als  dat ze een afzonderlijke afdeling zijn.   

Overwegend dat   

  • Meerdere afdelingen samengesteld zijn en dus meerdere gemeenten omvatten;   

  • De gekozen raadsleden in de gemeenten ook voldoen aan de afdrachtregeling;  

  • Dat het rechtvaardig is dat op basis van de omvang van elke afzonderlijke gemeente binnen de afdeling budget wordt toegekend identiek aan het beleid voor een afdeling die slechts uit één gemeente bestaat;  

  • Dat nu de toekenning wordt bepaald op basis van de grootte van de samengestelde afdeling als zijnde één gemeente;  

  • En de samengestelde afdeling dus onevenredig financieel wordt benadeeld;   

  • Dit beleid haaks staat op het huidige beleid van GroenLinks om kleinere afdeling juist extra financieel te ondersteunen.  

Verzoekt het partijbestuur   

  • Om in het toekomstige financieel beleid voor toewijzing van campagne budgetten voor lokale verkiezingen voor het verkiezingsjaar 2023 en later meer recht te doen aan samengestelde afdelingen en zich voortaan bij de toekenning van deze campagne budgetten voor lokale verkiezingen te baseren op de grootte van de afzonderlijke gemeenten en de gesommeerde bedragen beschikbaar te stellen aan dit soort afdelingen en daarmee recht te doen aan het gelijkheidsbeginsel.  

Indiener: 

Adri Bakker c.s 

Toelichting   

Het gaat om herziening van campagne budgetten voor lokale verkiezingen van GroenLinks afdelingen die meerdere gemeenten beslaan en er per gemeentecampagne voeren. Er is daarbij dus sprake van meerdere campagnes in deze afdelingen met idem dito hogere kosten dan dat het één gemeente zou zijn. Het samenvoegen van verschillende GroenLinks vertegenwoordigingen in geografisch bij elkaar gelegen gemeenten in één koepel, een zogenaamde samengestelde afdeling, geeft een schaalvoordeel qua bestuurslast echter dit mag niet negatief uitwerken tijdens de te voeren campagnes en dat is nu wel het geval. De afdeling GroenLinks Drechtsteden bestaat bijvoorbeeld uit zeven gemeenten waar we al vele collegeperioden in drie raden en/of college vertegenwoordigd zijn. We worden echter behandeld als één gemeente Drechtsteden en dat betekent een beschamend en veel te klein budget als dat voor de drie gemeenten in drie porties wordt geknipt.   

Advies partijbestuur - ontraden: 

De motie vraagt om beter rekening te houden met samengestelde afdelingen in de toekenning van campagnebudgetten. Het partijbestuur kan zich goed vinden in dit element van de motie. Vorig jaar heeft het partijbestuur besloten dat samengestelde afdelingen een hogere landelijke bijdrage krijgen in een verkiezingsjaar, wanneer zij in dat jaar in meerdere gemeentes deelnemen aan de verkiezingen. Op deze manier is er extra budget om in verschillende gemeentes campagne te voeren. Het partijbestuur zal deze herziening van de landelijke bijdrage periodiek evalueren en zo nodig bijstellen. Daarbij wordt expliciet het belang van samengestelde afdelingen meegewogen. Tegelijkertijd is het belangrijk dat afdelingen op ons kunnen rekenen en een goede inschatting kunnen maken van hun inkomsten in de komende periode. Het is wat het partijbestuur betreft niet wenselijk om nu – na de recente wijzigingen – opnieuw de verdeelsleutel aan te passen. Het aanpassen van de verdeelsleutel in het voordeel van samengestelde afdelingen levert namelijk ook een nadeel op voor niet samengestelde afdelingen.  

De motie vraagt echter ook om het campagnebudget voor 2023 anders toe te wijzen. Dat is niet haalbaar en moet worden ontraden. Het campagnebudget voor 2023 is grotendeels uitgegeven; posters en flyers zijn ontworpen en besteld en medewerkers en vrijwilligers zijn hard aan de slag om een krachtige campagne neer te zetten in deze laatste 6 weken tot de verkiezingen.  

G. Meer jongeren in de landelijke politiek 

Advies partijbestuur - omarmen 

Het GroenLinks congres, gehouden op 4 februari 2023;  

Constaterende dat:  

  • GroenLinks een partij is die zich inzet voor de toekomst en daarmee vooral voor de jongeren van nu;  

  • GroenLinks een partij is die zegt te strijden naar gelijkwaardigheid, waar diversiteit als kracht gezien wordt en iedereen eerlijke kansen hoort te krijgen;  

  • De Eerste Kamer een belangrijk orgaan is voor de Nederlandse samenleving en deze selecte groep daarom de samenleving zou moeten weerspiegelen;  

  • In het verkiezingsprogramma van 2021 het volgende staat: ‘Wij nemen de stem van jongeren serieus’;

  • Op de kandidatenlijst van GroenLinks voor de Eerste Kamer niemand onder de 30 jaar staat;  

  • Op de hele kandidatenlijst van GroenLinks maar twee kandidaten onder de 40 jaar staan.  

Overwegende dat:  

  • Stemmers van 18-34 jaar de grootste leeftijdsgroep van GroenLinks stemmers vormen;   

  • De jonge kiezer verwacht vertegenwoordigd te worden;  

  • GroenLinks zich inzet voor de toekomst van jongeren;  

  • Diversiteit niet vanzelf komt en hier daarom plaats voor gemaakt moet worden. 

Roept op:  

  • Roept het partijbestuur op om actiever in te zetten op scholing en werving van jonge GroenLinks-leden (onder de 30 jaar).

Indiener:  

Iris Vergeer c.s. 

Advies partijbestuur - omarmen: 

GroenLinks werkt aan een betere toekomst. Onze jonge leden zijn van essentieel belang bij het vormgeven van deze toekomst. Het partijbestuur vindt het net als DWARS belangrijk om in te zetten op de scholing en werving van jonge GroenLinks-leden. We zullen daarom op dit thema ook samenwerken met DWARS en hen uitnodigen ons op dit punt te versterken. De GroenLinks Academie zorgt ervoor dat onze (toekomstige) politici en bestuurders goed worden opgeleid en dat aanstormend talent een plek vindt. We hebben daarbij speciale aandacht voor diversiteit en inclusie. Er wordt ook gewerkt aan een nieuw talentenprogramma waar divers talent uit de vereniging en maatschappelijke organisaties zich kan aanmelden. Dit programma wordt een opvolger van wat sommige van jullie misschien nog kennen als ZiGL (Zin in GroenLinks). Bij het selecteren van deelnemers streven we naar zoveel mogelijk diversiteit. We richten ons nadrukkelijk op het selecteren van talent dat praktisch geschoold is, talent met een bi-culturele achtergrond en andere groepen die nu ondervertegenwoordigd zijn in de politiek, waaronder jongeren. 

H. Meer jongeren op de kandidatenlijst 

Advies partijbestuur - oordeel congres 

Het GroenLinks congres, gehouden op 4 februari 2023;  

Constaterende dat:  

  • GroenLinks een partij is die zich inzet voor de toekomst en daarmee vooral voor de jongeren van nu; 

  • GroenLinks een partij is die zegt te strijden naar gelijkwaardigheid, waar diversiteit als kracht gezien wordt en iedereen eerlijke kansen hoort te krijgen;  

  • De Eerste Kamer een belangrijk orgaan is voor de Nederlandse samenleving en deze selecte groep daarom de samenleving zou moeten weerspiegelen;  

  • In het verkiezingsprogramma van 2021 het volgende staat: ‘Wij nemen de stem van jongeren serieus’;  

  • Op de kandidatenlijst van GroenLinks voor de Eerste Kamer niemand onder de leeftijd van 30 jaar staat;  

  • Op de hele kandidatenlijst van GroenLinks maar twee kandidaten onder de 40 jaar staan.  

Overwegende dat:  

  • Stemmers van 18-34 jaar de grootste leeftijdsgroep van GroenLinks stemmers vormen;  

  • De jonge kiezer verwacht vertegenwoordigd te worden;  

  • GroenLinks zich inzet voor de toekomst van jongeren;  

  • Diversiteit niet vanzelf komt en hier daarom plaats voor gemaakt moet worden. 

Roept op:  

  • Roept de externe kandidatencommissie op om bij alle landelijke conceptkandidatenlijsten minstens één jongere (onder de leeftijd van 30 jaar) op een verkiesbare plek te zetten (binnen de top-10).  

Indiener: 

Iris Vergeer c.s. 

Advies partijbestuur - oordeel congres:  

Deze motie is een specificering van de opdracht die het partijbestuur normaal gesproken aan externe kandidatencommissies meegeeft. Daarin wordt de commissie gevraagd een lijst samen te stellen die divers is wat betreft o.a. gender, leeftijd, etnisch-culturele achtergrond en regionale spreiding. De oproep van DWARS om te streven naar een kandidaat van onder de 30 jaar op een verkiesbare plek past daarbij. Het partijbestuur hecht daarnaast net zo zeer aan diversiteit wat betreft gender, etnische-culturele achtergrond en regio. Daarnaast streven we naar een mix tussen theoretisch en praktisch geschoold en een variatie in seksuele gerichtheid. Of het lukt om een kandidaat jonger dan 30 jaar voor te dragen op een verkiesbare plek hangt vanzelfsprekend af van veel andere factoren. In de scouting wordt in ieder geval expliciet ingezet op diversiteit op al deze aspecten. Het partijbestuur zal op het gebied van scouting ook de samenwerking met DWARS opzoeken en hen uitnodigen ons op dit punt te versterken. 

I. GroenLinks is beperkt 

Advies partijbestuur – omarmen 

Het GroenLinks congres, gehouden op 4 februari 2023;  

Constaterende dat:  

  • Tweede Kamerlid Lisa Westerveld in haar initiatiefnota “Ons land is beperkt” samen met ervaringsdeskundigen heeft geconstateerd dat ons land in allerlei opzichten niet voldoet aan het VN-verdrag handicap  

  • GroenLinks als organisatie ook nog lang niet op alle vlakken voldoet aan de ideale inclusieve organisatie  

Overwegende dat:  

  • Ervaringsdeskundigen aan het woord laten altijd belangrijk is, zeker in alles rond mensen met een beperking   

  • Lokale GroenLinks-afdelingen niet altijd het geld en middelen hebben om alles helemaal goed te doen  

  • Op lokaal niveau delen van het VN-verdrag uitgevoerd kunnen worden.  

Roept het partijbestuur op   

  • De GroenLinks-communicatie en organisatie door te laten lichten en te verbeteren voor mensen met een beperking, samen met ervaringsdeskundigen. Dat geldt voor online toegankelijkheidseisen tot aan begrijpelijke taal tot aan fysieke toegankelijkheid van evenementen. Daarbij moeten concreet, maar zeker niet uitsluitend, groenlinks.nl en de inhoud van social kanalen worden meegenomen.   

  • Een permanente gehandicaptenraad in te stellen bij GroenLinks, om te adviseren over beleid, zowel voor organisatorisch als voor politiek handelen. Natuurlijk met als doel uiteindelijk onnodig te zijn.   

  • Als vervolg op de initiatiefnota afdelingsbesturen handvatten te geven hoe om te gaan met beperkingen van mensen. Denk aan een checklist voor locaties, hoe inspraak te regelen.   

  • Als vervolg op de initiatiefnota lokale fracties en bestuurders input geeft over inclusief beleid voor mensen met een beperking, hoe ze dat lokaal politiek voor GroenLinks en voor hun gemeente/provincie in kunnen zetten. Denk daarbij aan gebouwen, zorgloketten, aantallen aangepaste woningen en inkomensondersteuning.    

  • Over de gedane stappen bij het eerstkomende congres terug te rapporteren.   

Indiener: 

Jasmijn van der Ploeg c.s.  

Advies partijbestuur – omarmen: 

De samenleving moet zo worden ingericht, zodat iedereen kan meedoen. In de Tweede Kamer heeft Lisa Westerveld de initiatiefnota ‘ons land is beperkt’ gepresenteerd. Mensen met een beperking moeten kunnen meedoen als anderen, juist ook binnen GroenLinks. In ons diversiteitsbeleid hebben wij dit ook vastgelegd. Ons diversiteitsbeleid loopt integraal door in onze organisatie. Bij evenementen en communicatie van GroenLinks streven we naar goede toegankelijkheid. Zo is dit congres rolstoeltoegankelijk, bereikbaar met OV en met parkeergelegenheid voor de deur. Er is een livestream met gebarentolken en er is stemsoftware die met de stem bediend kan worden. 

Tegelijkertijd erkent het partijbestuur dat er meer gedaan kan en moet worden om toegankelijkheid verder te verbeteren. Om deze reden omarmen we de motie van harte en gaan we graag samen met de initiatiefnemer en het GroenLinks-netwerk Chronisch Zieken en Gehandicapten aan de slag. De enige kanttekening hierbij is dat het van belang is dat we bestaande netwerken willen versterken in plaats van een nieuw orgaan op te richten. Het lijkt ons daarom goed om in de uitwerking de samenwerking op te zoeken met bovengenoemde bestaande netwerk.  

J. Landelijke externe vertrouwenspersonen  

Advies partijbestuur - omarmen 

Het GroenLinks congres, gehouden op 4 februari 2023;  

Constaterende dat:  

  • Het partijbestuur met ingang van 1 januari 2023 alle externe vertrouwenspersonen op non-actief heeft gesteld;  

  • Het partijbestuur hierover niet heeft gecommuniceerd in de aanloop naar het GroenLinks congres van 4 februari 2023;  

  • Het partijbestuur een ingrijpende beslissing heeft genomen op het gebied van sociale veiligheid waarvan de nut- en noodzaak van het genomen besluit tot op heden ontbreekt;  

  • Op 7 oktober 2020 GroenLinks het Wetsvoorstel verplichtstelling vertrouwenspersoon heeft ingediend;  

  • Op 26 januari 2022 GroenLinks het initiatiefvoorstel tot wijziging van de Arbowet in verband met het verplicht stellen van de vertrouwenspersoon opnieuw heeft ingediend bij de Tweede Kamer.  

Overwegende dat:  

  • In de memorie van toelichting van het Wetsvoorstel verplichtstelling vertrouwenspersoon GroenLinks nadrukkelijk het belang van het verplicht stellen van een vertrouwenspersoon op de werkvloer onderschrijft;  

  • In de memorie van toelichting van het Wetsvoorstel verplichtstelling vertrouwenspersoon GroenLinks suggesties heeft laten opnemen om op organisatorisch en financieel gebied de vertrouwenspersoon laagdrempelig in te richten en in het wetsvoorstel expliciet de mogelijkheid heeft laten opnemen om een externe vertrouwenspersoon aan te wijzen.   

  • GroenLinks gebaat is bij externe landelijke vertrouwenspersonen die vanuit deskundigheid en onafhankelijkheid werknemers en/of leden (vrijwilligers én volksvertegenwoordigers) kunnen bijstaan in geval van (arbeids)conflicten, ziekteverzuim en het voorkomen hiervan.  

Roept op dat:  

  • Het besluit om alle externe vertrouwenspersonen op non-actief te zetten met directe ingang wordt ingetrokken door het partijbestuur.  

  • Het partijbestuur bij het eerstvolgende congres een voorstel voorlegt aan de leden, waarin de functie van een externe vertrouwenspersoon aan de volgende randvoorwaarden voldoet:  

  • Het opvangen, begeleiden en adviseren van de werknemers en/of leden (vrijwilligers én volksvertegenwoordigers), en zo nodig doorverwijzen naar een professionele hulpverlenende instantie of hulpverlener;  

  • Het zo nodig inschakelen van een deskundige of bemiddelaar bij conflicten die verband houden met ongewenste omgangsvormen;  

  • Het adviseren over en behulpzaam zijn bij eventueel verder te nemen stappen door de werknemer en verlenen van nazorg;  

  • Het signaleren van knelpunten in de uitvoering van het beleid, het verstrekken van inlichtingen over de mogelijkheden tot voorkoming en bestrijding van ongewenste omgangsvormen, en het geven van gevraagd of ongevraagd advies aan het bestuur over de bedoelde ongewenste omgangsvormen;  

  • Het geven van voorlichting ter zake van ongewenste omgangsvormen, non-discriminatoir gedrag en informatie over de inhoud van de functie van de vertrouwenspersoon en diens bereikbaarheid; en  

  • Het jaarlijks uitbrengen van een verslag aan de leden over bovenstaande randvoorwaarden.  

En gaan over tot de orde van de dag.  

Ondertekenaars:   

Ali Karataş c.s. 

Advies partijbestuur - omarmen: 

Het partijbestuur zet zich in voor een inclusieve, integere en veilige omgeving voor onze leden, sympathisanten, volksvertegenwoordigers, bestuurders, vrijwilligers en medewerkers. Om met z’n allen scherp te hebben hoe we met elkaar willen omgaan. Om mensen die ergens mee zitten de juiste steun te bieden. En om ervoor te zorgen dat ongewenst gedrag gemeld kan worden en zich niet herhaalt. Het bieden van goede ondersteuning door vertrouwenspersonen is hier een belangrijk onderdeel van. We zijn ons ervan bewust dat hoe graag we ook een inclusieve vereniging willen zijn, dat ook bij GroenLinks ongewenst gedrag, zoals discriminatie en racisme, helaas voorkomt. Juist daarom zetten we stevig in op de uitvoering van ons integriteitsbeleid en ons diversiteitsbeleid. 

Sinds 2021 beschikt GroenLinks over landelijke externe vertrouwenspersonen. In sinds 2023 zijn er zowel een externe als interne vertrouwenspersonen. Daarmee hebben we een manier gevonden waarop we duurzaam, op de lange termijn ondersteuning kunnen bieden aan wie dat nodig heeft. Met deze vorm ontstaat er meer keuzevrijheid voor onze leden: zij kunnen zelf kiezen of zij ondersteund worden door een medelid dat opgeleid is als vertrouwenspersoon, of zij kunnen kiezen voor een extern vertrouwenspersoon. Het partijbestuur laat zich continue professioneel adviseren over deze versterkingen van het integriteitsbeleid. 

Deze motie stelt dat alle externe vertrouwenspersonen op non-actief zijn gezet en vraagt weer externe vertrouwenspersonen aan te stellen en hierover een voorstel te doen. De constatering dat alle externe vertrouwenspersonen op non-actief zijn gezet is niet correct. Er is en blijft een externe vertrouwenspersoon en daarnaast zijn er interne vertrouwenspersonen aangesteld, zoals ook te zien is op de website. Er kan dan ook geen sprake zijn van het intrekken van besluiten of nieuwe voorstellen. 

Tegelijkertijd staat er in deze motie een goede en uitgebreide beschrijving van de belangrijke taken van vertrouwenspersonen. De vertrouwenspersonen voeren de taken zoals beschreven in de motie uit: Het jaarlijks geanonimiseerd rapporteren aan de leden van het partijbestuur, het geven van gevraagd en ongevraagd advies en het geven van voorlichting te geven over het voorkomen van ongewenst gedrag. Ook in 2023 zullen we, gesterkt door de tekst uit de motie, verder gaan met het beter bekend maken van de vertrouwenspersonen en het voorkomen en aanpakken van ongewenst gedrag. We zullen hierover rapporteren in de jaarlijkse verantwoording van het partijbestuur. Om deze reden kunnen we deze motie omarmen. 

K. Interne partijdemocratie  

Advies partijbestuur - omarmen 

Het GroenLinks congres, gehouden op 4 februari 2023;  

Constaterende dat:  

  • In artikel 4 lid 4 van de statuten van GroenLinks staat: “Niemand kan tegelijkertijd zijn:  

  • a. lid van meer dan één vertegenwoordigend orgaan (gemeenteraad, deelgemeenteraad, provinciale staten, waterschapsbestuur, Eerste of Tweede Kamer, Europees Parlement);   

  • b. lid van een vertegenwoordigend orgaan en lid van het partij- of afdelingsbestuur op hetzelfde niveau;”  

Overwegende dat:  

  • Artikel 4 lid 4 sub a en sub b van de statuten van GroenLinks gaat over de onverenigbaarheid van functies met het oog op een goed functionerende partijdemocratie en negeren van dit artikel mogelijk leidt tot ongewenste, ondemocratische en ongelijkwaardige situaties in de praktijk;  

  • Een goed functionerende interne partijdemocratie voor GroenLinks een van de belangrijkste organisatieprincipes is;  

  • Hierbij ook het belang en de waarde van de vrijwillige én betaalde inzet van GroenLinks leden op verschillende niveaus en met name in gemeenten en provincies met een tekort aan mankracht in het oog gehouden moet worden.  

Roept op:  

  • Met ingang van 1 mei 2023 te onderzoeken of het tegelijkertijd lid zijn van een vertegenwoordigend orgaan en lid van het partij- of afdelingsbestuur niet alleen ‘op hetzelfde niveau,’ maar ook op ‘meerdere niveaus’ wel of niet ten goede komt aan de interne partijdemocratie en op basis hiervan te komen tot een voorstel hoe om te gaan met dubbelfuncties binnen de partij.  

En gaan over tot de orde van de dag.  

Indiener: 

Ali Karataş c.s. 

Advies partijbestuur - omarmen: 

In onze reglementen benoemen we een aantal onverenigbare functies, functies die je niet mag combineren om (de schijn van) belangenverstrengeling te voorkomen. We hebben er tegelijkertijd als vereniging ook belang bij wanneer enthousiaste en capabele leden meer dan één functie willen vervullen. Ook heeft het voordelen wanneer de partijbestuursleden van GroenLinks ook op een andere manier geworteld zijn in de partij. Door het partijbestuurslidmaatschap te combineren met bijvoorbeeld het raadslidmaatschap houden partijbestuursleden voeling met de lokale realiteit in van de vereniging. Daarin verschillen we niet van veel andere politieke partijen. Ook bij de PvdA en D66 is het mogelijk om bepaalde functies te combineren en is alleen de combinatie van het lidmaatschap van een vertegenwoordigend orgaan onverenigbaar met het lidmaatschap van het bestuur op hetzelfde niveau. Dat neemt niet weg dat we altijd bereid zijn kritisch naar ons eigen beleid te kijken en te onderzoeken of onze reglementen nog passen bij wat volgens ons een goed functionerende partijdemocratie is. 

GroenLinks
Missie Mensen Partij Nieuws
Lokaal Europa Diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid Sociale veiligheid en integriteit
Webwinkel Pers Vacatures Contact
Volg ons op social media
Privacy Cookievoorkeuren
Home Onze missie Onze mensen Ga naar groenlinkspvda.nl
Onze partij Lokaal Nieuws Agenda
Mijn GroenLinks
Zoeken
Vragen? Stuur ons een appje!