D. Mensenrechten in Palestina tellen ook
Advies partijbestuur - omarmen
Het GroenLinks congres, gehouden op 4 februari 2023;
Constaterende dat:
Wij, GroenLinks, willen:
-
Dat Nederland strijdt voor de emancipatie van, en gelijke rechten voor, gemarginaliseerde groepen en tegen iedere vorm van uitsluiting en discriminatie.
-
Dat Nederland zich te allen tijde inzet voor de naleving van de mensenrechten en het internationaal recht.
-
Dat Nederland helpt zoeken naar een rechtvaardige oplossing voor Israël en de Palestijnse Gebieden in lijn met Internationaal Recht.
-
De Adviescommissie Internationale Vraagstukken (Ministerie van Buitenlandse Zaken) al in 2013 tot de conclusie kwam dat Israël zich met zijn bezettingspolitiek schuldig maakt aan schendingen van het internationale recht, zoals het recht op zelfbeschikking van het Palestijnse volk, de bewegingsvrijheid van alle inwoners in de bezette gebieden, het recht op werk, gezondheidszorg en onderwijs.
-
Naar de mening van het Internationaal Gerechtshof, leveren de muur en de nederzettingen schendingen op van de Vierde Geneefse Conventie (inzake de bescherming van burgers in oorlogstijd) en van desbetreffende resoluties van de Veiligheidsraad, omdat zij bijdragen aan het veranderen van de demografische samenstelling van de bezette gebieden.
-
Er in het jaar 2022 opnieuw een record aantal van 33.000 Israëlische schendingen van mensenrechten zijn geregistreerd (door Staatvanbeleg.com) in de Palestijnse Gebieden (Gaza Strip en de West Bank), waaronder alleen al in 2022 het standrechtelijk doden van meer dan 150 burgers op de West Bank en 50 in Gaza, huisuitzettingen in Jeruzalem en andere delen van de West Bank, extreem kolonistengeweld, het routinematig met scherp schieten op ongewapende betogingen, het zonder aanklacht of proces en op basis van “geheim bewijs” detineren van meer dan 2000 Palestijnen in 2022, het martelen van Palestijnse gevangenen en duizenden razzia’s en ontvoeringen.
-
Dat GroenLinks zich uitdrukkelijk uitspreekt tegen het schenden van mensenrechten in andere delen van de Wereld, maar het tot dusver moeilijk vindt hardere consequenties te verbinden waar deze mensenrechtenschendingen worden gedaan door Israël, een bevriende natie.
In herinnering roepend dat:
-
In het verleden moties om economische sancties tegen Israël altijd werden ontraden met als argument dat GroenLinks veel meer verwacht van een dialoog met progressieve bewegingen, gericht op het vinden van een rechtvaardige politieke oplossing, waarbij verondersteld wordt dat sancties de Palestijnen meer zouden schaden dan de Israëlische bezettingspolitiek, ondanks dat de roep om sancties juist van Palestijnse organisaties kwam en dat progressieve bewegingen in Israël weinig of geen stem hebben in het politieke proces in Israël.
-
Ook nu weer de Nederlandse regering (in tegenstelling tot bijvoorbeeld België, Luxemburg, Ierland en Portugal) zich van stemming heeft onthouden bij het recente verzoek van de Algemene Vergadering van de VN aan het International Gerechtshof om de kwestie van de legaliteit/illegaliteit van Israëls bezetting van Palestijns gebied te onderzoeken.
Overwegende dat:
-
Deze strategie van “dialoog” en het niet opleggen van sancties duidelijk gefaald heeft en de situatie voor de Palestijnen alleen maar slechter wordt, in de bezette Palestijnse Gebieden zowel als in Israël.
-
Dat het voor GroenLinks niet meer vol te houden is om enerzijds te stellen dat alle mensenrechtenschendingen bestreden moeten worden en tegelijk Israël met fluwelen handschoenen aan te pakken.
Roept het partijbestuur, de fracties in de Tweede en Eerste Kamer en de fractie in het Europees Parlement op om:
-
Zich uit te spreken dat de Nederlandse regering en de Europese Commissie actie ondernemen om te bewerkstelligen dat Internationaal Recht wordt toegepast, ook als dit Israël betreft.
-
Zich in te zetten om van het kabinet of een internationale rechter een uitspraak te verkrijgen of er sprake is van apartheid, het structureel schenden van mensenrechten, institutionele discriminatie en/of ongelijke rechten voor de Palestijnse bevolkingsgroepen in Israël en de Bezette Palestijnse Gebieden.
En gaat over tot de orde van de dag.
Indiener:
Wim Haver c.s
Toelichting
Israël en de Palestijnen hebben het recht zich te verdedigen tegen de agressie van anderen. Terwijl de Palestijnen geen militaire macht hebben, heeft Israël een van de grootste legers ter wereld en zet dat machtsoverwicht in voor een verstikkende blokkade van Gaza en een onderdrukkende bezetting van de West Bank, in flagrante strijd met internationaal recht. De nieuwe extreemrechtse regering in Israël heeft aangekondigd dat het Joodse volk een natuurlijk recht heeft op het hele gebied tussen de Jordaan rivier en de Middellandse Zee en dat het aantal nederzettingen in Palestijns gebied zal worden uitgebreid.
De protesten van westerse landen, zoals België, Ierland en Noorwegen, alsook in de Nederlandse politieke opinie nemen sterk toe, maar de Nederlandse politiek zwijgt.
De Adviesraad Internationale Vraagstukken heeft al in 2013 verklaard dat van Israëlische kant op korte termijn een radicale ommekeer in het nederzettingenbeleid moet worden geëist. De VN heeft recentelijk het Internationaal Gerechtshof gevraagd de legaliteit te onderzoeken van de Israëlische bezetting en annexatie van de Palestijnse Gebieden.
Deze motie roept op Israël uitdrukkelijk aan te spreken op de door Israël gepleegde dagelijkse en structurele schending van mensenrechten van Palestijnen in Palestina en Israël.
Advies partijbestuur - omarmen:
De Tweede Kamerfractie kan zich goed vinden in de motie ´Mensenrechten in Palestina tellen ook´. Deze motie sluit volledig aan bij de lijn die GroenLinks heeft ingezet en in de Tweede Kamer actief uitdraagt. GroenLinks roept in de Tweede Kamer keer op keer op tot het handhaven van het internationaal recht, ook in het geval van Israël. Zoals bijvoorbeeld in deze Kamervragen over het bericht dat Israël een Palestijnse school heeft verwoest (Kamerstuk 2022Z23941), of de recente aanslagen op de Westelijke Jordaanoever en in Jeruzalem Maar ook bijvoorbeeld in de schriftelijke vragen die gesteld werden naar aanleiding van de dood van journaliste Shireen Abu Akleh (Kamerstuk 2022Z09453), en de motie die we samen met het lid Piri (PvdA) indienden over het aanspreken van de Israëlische regering op het schenden van het internationaal recht (Kamerstuk 21 501-20 nr. 1683).
Ook hebben we ons in het verleden tijdens verschillende debatten ingezet om van het kabinet een uitspraak te verkrijgen of er sprake is van apartheid, daarop volgde de reactie vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken dat het aan een (internationale) rechter is om te beoordelen of er sprake is van apartheid in het geval van Israël (Kamerstuk 30 960 nr.320). De GroenLinks fractie is van mening dat het inderdaad goed zou zijn als een internationale rechter hierover een uitspraak zou doen en heeft dan ook meermaals gehekeld dat Nederland zich van stemming onthield toen hiertoe werd opgeroepen door de Algemene Raad van de Verenigde Naties. Uiteraard zullen we de minister vragen om zich uit te blijven spreken tegen structurele mensenrechtenschendingen van Israël en de ongelijke behandeling van Palestijnen.