Advies van de kandidatencommissie: "Met haar enthousiaste, warme uitstraling weet Jakobien Groeneveld (40) mensen voor zich te winnen. Als oprichter van de lokale afdeling van DWARS en later als raadslid/fractievoorzitter zette zij in Zoetermeer GroenLinks op de kaart. De nadruk op wat mensen wèl kunnen, is de rode draad in haar leven en werk. Met lef en originaliteit zet ze zich daarom in tegen ongelijkheid en voor duurzaamheid. Jakobien werkt als senior communicatie-adviseur bij het Nederlands Jeugdinstituut."

"Vriendelijkheid gaat de wereld redden"

Van Zoetermeer naar het Binnenhof

Jakobien (40) is geboren in Alphen aan den Rijn, getogen in Zoetermeer en heeft gestudeerd in Groningen. Inmiddels is ze weer terug in Zoetermeer met man en kind. Niet de mooiste of hipste stad ter wereld, maar ze zijn er erg gelukkig. De Tweede Kamer is altijd al "haar ding" geweest. Al sinds ze in Den Haag op de middelbare school zat (HML) en ze, als ze een paar tussenuren had, met vrienden op de publieke tribune gingen zitten. Jakobien heeft geschiedenis en journalistiek gestudeerd en werkt inmiddels ruimt vijftien jaar als communicatieadviseur bij diverse organisaties. Ze was van 2010 tot 2015 raadslid en fractievoorzitter in Zoetermeer, waar ze vaak in heftige discussies terecht kwam met de burgemeester (VVD), bijvoorbeeld over veiligheid en preventie.

Hier sta ik voor

Mensen zijn tot grootste dingen in staat. Als ze maar de kans krijgen. En gehoord worden. Daar gelooft Jakobien in. Daarom vindt ze dat bijvoorbeeld kinderen en jongeren meer stem moeten krijgen in de politiek. Zij hébben niet de toekomst, zij zíjn de toekomst. Jakobien wil er alles aan doen om die groenere, mooiere en kansrijkere toekomst dichterbij te laten komen. Zodat ieder kind gezond, veilig en prettig kan opgroeien.

Wetenswaardigheden

Naast vergaderen, speechen en met zomaar wat mensen praten in trein, houd ik veel van schrijven. Ik heb dan ook twee boeken geschreven en ik schrijf nu een derde. Dat boekje heeft tot doel om meer jonge(re) mensen in de lokale politiek te krijgen: de gemeenteraad is vet cool!