voordracht commissie

Tom heeft de commissie leren kennen als vurige idealist met een sterk kloppend hart voor de emancipatie van LHBTQI+’ers. Tom heeft zich het Kamerwerk eigen gemaakt, onder andere in de defensieportefeuille, zonder de activist in zich los te laten. Tom geniet van het politieke spel, en vindt plezier in het smeden van coalities. De commissie ziet in Tom een gedreven kandidaat met een missie.

Biografie

“ Ben altijd jezelf! ”

VAN WEERT NAAR HET BINNENHOF

Tom is opgegroeid in een warm Brabants gezin in het Limburgse Weert. Zijn vader was vanwege een handicap thuis en zorgde voor de kinderen. Zijn moeder werkte als directiesecretaresse en was de kostwinner. Na het behalen van zijn havo diploma heeft Tom een jaar high school in de Verenigde Staten gedaan terwijl hij in een gastgezin woonde. Daarna doorliep hij in Tilburg de hts-bouwkunde en ging hij in Eindhoven wonen. Naast zijn werk studeerde Tom Bedrijfskunde in Maastricht en Management aan Nyenrode Business University. Sinds een aantal jaren woont Tom in Utrecht. Tom gaat daar aan de slag waar hij het verschil kan maken.

Tom van den Nieuwenhuijzen

Recent werkte hij voor de gemeente Amsterdam aan het klimaatakkoord. Daarvoor was hij werkzaam in het onderwijs om studenten eerlijke kansen te geven én te inspireren en in het bedrijfsleven om bedrijven te verduurzamen. Ook in de politiek heeft Tom zijn strepen verdiend: hij was gemeenteraadslid in Eindhoven en wethouder financiën en Duurzaamheid in Son en Breugel. Als Tweede Kamerlid is hij woordvoerder Buitenlandse Handel, Ontwikkelingssamenwerking en Defensie. In de politiek heeft Tom zich altijd ingezet om het verschil te maken voor de LHBTIQ+ gemeenschap en voor een duurzamere maatschappij. Dat doet hij met tomeloze energie en die energie neemt hij nu mee naar het Binnenhof.

HIER STA IK VOOR

Iedereen moet zichzelf kunnen, mogen en durven zijn en zijn of haar dromen kunnen najagen. Ik sta voor een einde aan de “doe maar normaal dan doe je gek genoeg” – mentaliteit. Onze maatschappij is immers gebaat bij diversiteit, niet bij een grijze massa.
We hebben onze aarde geleend van onze kinderen en kleinkinderen en moeten de aarde dan ook beter teruggeven dan we haar geleend hebben: diverser en duurzamer. Daar moeten dan ook al onze maatschappelijke activiteiten op gericht zijn.

WETENSWAARDIGHEDEN

Tom werd in 2013 verkozen tot Raadslid van het Jaar in Eindhoven en stond datzelfde jaar in de Duurzame Jonge 100. In 2015 werd hij verkozen tot Mister Gay Netherlands. Een titel die hij tot medio 2018 mocht dragen. Tom haalde Roze Zaterdag voor het eerst in de geschiedenis naar Eindhoven. Een paar jaar geleden riep hij op Coming Out Day alle gemeentebesturen op de regenboogvlag te hijsen: in honderden gemeenten wapperde de vlag vervolgens.