Lambert Sijens
Lambert Sijens

Lambert Sijens (niet voorgedragen)

Advies van de kandidatencommissie: "Deze kandidaat is niet voorgedragen door de kandidatencommissie Tweede Kamer (lees de verantwoording). De commissie was zeer verheugd over de kwaliteit van alle mensen die bereid waren voor GroenLinks kandidaat te staan. De commissie heeft op zorgvuldige wijze een team geselecteerd van 40 kandidaten. Het voorgestelde team vertegenwoordigt op uitstekende wijze de terreinen waarop GroenLinks zich profileert: groen, sociaal, internationaal. Samen vormen deze kandidaten het gezicht van GroenLinks met een mix van bewezen kwaliteiten en kennis, ervaring en vernieuwing, diversiteit en uitstraling. GroenLinks hecht van oudsher aan kansen voor nieuwkomers en zittende Kamerleden, voor oud en jong, diverse achtergronden, man en vrouw, homo en hetero. De kandidatencommissie hoopt dit met haar voordracht tot uitdrukking te hebben gebracht."

Hieronder stelt Lambert zichzelf voor

Van Friese komaf, opgegroeid op de polderklei, milieutechnoloog geworden in Groningen, gemeente-ambtenaar in Dronten, rijksambtenaar en raadslid in Zwolle, boer en zorgondernemer in Veenhuizen, Tweede Kamerlid in Den Haag: “outsider” Lambert Sijens.

"Niet-politiek is de beste politiek"

Hier staat Lambert voor

In de kandidatenlijst zijn allerlei groepen vertegenwoordigd behalve.... ondernemers. Dat is een groot gemis als je het volk wilt vertegenwoordigen. Lambert ís ondernemer en heeft praktijkervaring in de politiek, landbouw, zorg en als ambtenaar, zowel lokaal als nationaal. Dat kan geen enkele andere kandidaat zeggen. 

Lees niet alleen de verhaaltjes van de kandidaten maar onderzoek en oordeel zelf. Schrap een andere kandidaat en steun Lambert!

Na zijn raadslidmaatschap in Zwolle heeft hij een van de duurzaamste bedrijven in Drenthe opgericht: een zorgboerderij waar hij o.a. vele oude groenterassen in stand houdt. Een vernieuwend bedrijfsconcept dat veel fronsende wenkbrauwen opleverde maar floreert. 

Met een technische HBO- en deels WO opleiding en veel ervaring met innovatie en als ondernemer heeft Lambert meer inzicht in de uitvoerbaarheid van beleidsplannen dan sommige andere kandidaten. Vanuit GroenLinks wordt vaak geroepen dat de bio-industrie moet stoppen en dat biologische landbouw gestimuleerd moet worden. Makkelijk gezegd van achter een bureau. Lambert is nu bijna 10 jaar bioboer en kent de agrarische wereld van binnenuit. Dat praat een stuk makkelijker.

De kandidatencommissie vindt dat Lambert te weinig recente politieke ervaring heeft. Onzin! Vier jaar gemeenteraad in een middelgrote stad en 20 jaar steunfractie zou voldoende moeten zijn. Belangrijker nog zijn zijn ervaring buiten de politiek, onafhankelijk denken en gevoel voor wat belangrijk is. Lambert is gepassioneerd boer, zorgondernemer en -verlener, noordeling en technisch geschoold. Als het gaat over klimaatverandering, E-nummers, innovatie, de melkprijs of autisme weet hij waar het over gaat.

Wetenswaardigheden:
Hij schaatste de Elfstedentocht van 1986 en kweekt nu de grootste collectie groente van Nederland. Voordat het begrip duurzame ontwikkeling werd “uitgevonden” studeerde Lambert al milieukunde. In 2004 typeerde Eddy van Heijum (collega-raadslid in Zwolle, nu Tweede Kamerlid CDA) hem als het meest talentvolle lid van de gemeenteraad. Het is tijd om wat met dat talent te doen.