De meeste mensen identificeren zich als man of als vrouw. Op deze tweedeling is de hele samenleving ingericht. Maar er bestaan veel meer genderidentiteiten. Voor mensen die buiten deze tweedeling vallen brengt de manier waarop onze samenleving is ingedeeld veel obstakels met zich mee.

Het binaire systeem

Bij je geboorte wordt er naar je lichaam gekeken, en gebaseerd op de kenmerken die je hebt bepaald de dokter dan of je een jongen of meisje bent. Omdat er tussen twee opties gekozen wordt noemen we dit systeem ‘binair’. Maar onze lichamen zijn niet altijd duidelijk binair in te delen. En ons lichaam bepaalt alleen ons geslacht, en niet onze genderidentiteit, dus hoe iemand zich identificeert.

Cultureel bepaald

In onze samenleving is de man-vrouw-verdeling de norm. We zijn opgegroeid met het idee dat dit de enige twee opties zijn, en dat het normaal is als je genderidentiteit hetzelfde is als het geslacht van je lichaam. Maar dat is helemaal niet zo vanzelfsprekend: over de hele wereld en door de hele geschiedenis kennen we voorbeelden van culturen die meer genderidentiteiten onderscheiden dan alleen man en vrouw.

Klein beetje vriendelijker

In onze binaire samenleving lopen non-binaire personen constant tegen de man-vrouw tweedeling aan. Bijvoorbeeld doordat het geslacht dat op je paspoort staat niet overeenkomt met jouw genderidentiteit.

Daarom wil GroenLinks verplichte geslachtsregistratie bij de overheid afschaffen. Het veranderen van je geslacht op je papieren moet makkelijker worden én je moet voor een X op je identiteitspapieren kunnen kiezen zonder naar de rechter te hoeven.

Zo maken we onze samenleving een klein beetje vriendelijker voor non-binaire personen.

Woordenlijst