Het jaar 2003 is uitgeroepen tot het Europese jaar van de gehandicapten. GoenLinks-europarlementariër Theo Bouwman - voorzitter van de commissie sociale zaken en werkgelegenheid - ziet beter (openbaar) vervoer en betere toegang tot onderwijs, de arbeidsmarkt en publieke voorzieningen als speerpunten waaraan gewerkt moet worden.

Mensen met een functiebeperking zijn vaak uitgesloten van het sociale leven buitenshuis. Goede voorzieningen zoals betaalbaar vervoer, toegankelijke scholen, musea, theaters en aangepast werk ontbreken. Voor verbeteringen moet naar de hele keten gekeken worden, vindt Bouwman. “Goed, toegankelijk onderwijs is weinig waard als je niet investeert in vervoer daar naar toe. Perfecte treinen zijn waardeloos als de stations onbereikbaar blijken. Het is duidelijk dat nog veel praktische problemen verholpen kunnen en moeten worden.”

Magere doelstelling
Het Europese jaar van de gehandicapten is vooral gericht op bewustwording en voorlichting, zo blijkt uit de website. Een wat magere doelstelling vindt Bouwman. De werkloosheid onder deze doelgroep is namelijk veel hoger dan onder validen. Het Europese Gehandicapten Platform (EDF) vindt de Europese wet ‘gelijke behandeling op het werk’ onvoldoende om die ongelijkheid in kansen op werk weg te nemen en wil specifieke wetgeving voor gelijke behandeling van mensen met een handicap. Bouwman: “Een richtlijn die gelijke behandeling op het werk én gehandicapten integreert, gaat verder dan extra aandacht en bewustwording. Hoewel bewustwording een heel belangrijk doel blijft, is het rechtvaardig als gehandicapten met ‘harde’ wetgeving beschermt zouden worden. Ook op de arbeidsmarkt verdienen gehandicapten een steun in de rug."

Begin januari presenteerde Femke Halsema reeds het plan 'Alle drempels weg… voorstellen voor het verbeteren van participatie van lichamelijk gehandicapten'.