De participatiesamenleving van het kabinet werkt alleen voor mensen die zichzelf kunnen redden. Dat zei GroenLinks-partijleider Bram van Ojik vandaag tijdens een bijeenkomst ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van GroenLinks.  “Het is de ideologie van de eigen-schuld-dikke-bult-economie, van de red-jezelf- samenleving. GroenLinksers gruwen daarvan,” zei Van Ojik. Hij wil dat de politiek tegenstellingen gaat overbruggen.
 

Van Ojik zei in zijn speech: “Bruggen slaan is het motto van dit kabinet en dat is precies wat er moet gebeuren. Maar in de praktijk gebeurt het omgekeerde: wie niet werkt, zal niet eten, zeggen we tegen mensen in de bijstand. Het pleidooi voor een participatiesamenleving is ongeloofwaardig als je beleid de kloof vergroot en miljarden weg bezuinigt voordat je taken bij de gemeenten legt.” 

In de maatschappij constateert Van Ojik juist een beweging van mensen die eigen initiatieven ontwikkelen om verandering van onderop te bewerkstelligen en de tweedeling te lijf gaan.

“Die verandering van onderop is niet meer terug te draaien. Die is nog maar net begonnen. Als de politiek niet mee verandert dan zal ze steeds verder aan relevantie verliezen,” waarschuwt Van Ojik.

Van Ojik bepleit daarom een serieuze discussie over mogelijkheden om de verhouding tussen landelijke politiek enerzijds en lokale democratieën en burgers anderzijds meer in evenwicht te brengen. Het idee van een burgermeestersparlement van Benjamin Barber noemt van Ojik prikkelend. "Of misschien is een Wethoudersparlement nog beter", aldus Van Ojik. Van Ojik stelt ook een gele-kaart-procedure voor gemeenten voor. Daarmee kunnen gemeenten het kabinet dwingen beleid te heroverwegen. Hij vindt daarnaast dat de vele initiatieven om burgers te betrekken door de landelijke politiek veel minder snel ter zijde geschoven zouden moeten worden.

Lees hier de gehele speech van Bram van Ojik