De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) moet er vijfhonderd extra werknemers bij krijgen om fraude met voedsel tegen te gaan. Dat stelt GroenLinks-Tweede Kamerlid Jesse Klaver donderdag voor in de Tweede Kamer. De afgelopen jaren is er 52 miljoen bezuinigd op de NVWA waardoor er 500 voltijdsbanen zijn verdwenen. Door een heffing voor de vleesindustrie in te voeren wil GroenLinks weer 52 miljoen opbrengen om de bezuinigingen ongedaan te maken.

Kamerlid Jesse Klaver:

“Als het paardenvleesschandaal iets aantoont, is het wel dat de controle op de voedselstromen binnen Europa absoluut tekort schiet. Een biologisch geteelde kip is nu eenmaal een stuk duurder dan een plofkip. Daardoor zijn criminelen in de verleiding om knollen voor citroenen te verkopen.”

De NVWA is de afgelopen jaren slachtoffer geworden van aanzienlijke bezuinigingen.  20% van het personeel van de NVWA is verdwenen, waardoor op dit moment zo’n 2000 inspecteurs verantwoordelijk zijn voor de controle van een half miljard dieren die jaarlijks in Nederland geslacht worden. Recentelijk berichtte de media over rundvleesproducten die paard bevatten. Eerder kwam er een zaak aan het licht waarin varken als lamshoarma werd verkocht.

Jesse Klaver: “Mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat het voedsel dat op hun bord ligt ook daadwerkelijk datgene is wat er op het etiket vermeld staat. Frauderen met vlees dupeert niet alleen de consument, maar schaad ook de eerlijke boeren en slagers. Betere controle door de NVWA is daarom in ieders belang.”