Bazaar # 4 The Middle East Stock Exchange; winners and losers in the Middle East.

Zondag 15 juni, 13.30

De Balie

Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam

It’s the economy, stupid!

Voorbij politiek en ideologie: wat zijn de grote trends in het Midden-Oosten? Wat is de toekomst van de economie in het Midden-Oosten, van olie, verstedelijking en veiligheid in de regio? In welke toekomst investeer je? Op 15 juni 2008 organiseren IKV Pax Christi, Groen Links, HIVOS en Partizan Publik voor de vierde keer het Bazaar festival: The Middle East Stock Exchange. Met visuele briefings van 20 minuten door experts en analisten uit het bedrijfsleven en de financiële wereld. Wie wint, wie verliest? Met documentaires van Tegenlicht. En met een nieuwe manier van investeren in sociale verandering: het Social Intervention Fund.

Sprekers:

- Rani al Rajji (architect, activist Dubai/Beirut)

- Matthijs Bouw (directeur One Architecture)

- Max Rodenbeck (Cairo, hoofdredacteur Midden-Oosten, the Economist)

- Leo Kwarten (arabist and consultant for companies operating in the Middle East Midden-Oosten)

Put your money where your mouth is:

Bijna 70 procent van de bevolking in de regio bestaat uit jongeren. Jongeren die mee willen denken en meebeslissen. Volgens het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties profiteert deze groep veel te weinig van de mogelijkheden die een globaliserende wereld biedt. Ondanks het enorme potentieel aan idealisme, creativiteit en idealisme onder jongeren in het Midden-Oosten en in het Westen ontbreekt het aan infrastructuur, fondsen, communicatie middelen en steun om hieraan uiting te geven.

Daarom lanceert De Bazaar het Social Intervention Fund (SIF). Het SIF koppelt direct jonge activisten, social engineers en artiesten in het Midden-Oosten aan particulieren en donoren in Europa. Met kleine investeringen ondersteunen ze creatieve initiatieven die bijdragen aan verandering en democratisering van onderop. Het SIF baseert haar werkwijze op peer-to-peer websites

Tegenlicht documentaires

In de kleine zaal draait het VPRO Tegenlicht documentaire festival met o.a. The Rising Gulf, Shuchen Tan (première), A way out the war on terror (Chai Locher) en Satellite Queens (Bregtje van der Haak) Na afloop is er een Q& A met de makers.

De Bazaar

De Bazaar is een platform en broedplaats voor een alternatief geluid uit en over het Midden-Oosten. Eerdere versies van de Bazaar hadden als thema: democratisering in het Midden-Oosten en de ‘War on Error’, ons alternatief voor de oorlog tegen terrorisme.

Noot voor de pers:

Voor informatie over de Bazaar en het programma, Evert- Jan Grit: tel: 06 532 20560

Voor informatie over het Social Intervention Fund: Friso Wiersum: tel 06 471 58 535

Bazaar # 4 The Middle East Stock Exchange

Zondag 15 juni, 13.30

De Balie

Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam

Entree 8 euro (inclusief 3 euro inleg voor de MESEX future handel)

3 euro korting voor VPRO Backstage Pass houders

Reserveren: kassa@balie.nl

http://www.bazaarfestival.nl/