Onlangs presenteerde de Europese Commissie een groenboek over aanpassingen aan klimaatverandering. Een groenboek is een discussiestuk met een analyse van de problemen en waarin mogelijke oplossingen worden aangedragen. GroenLinks is voorzichtig positief, omdat uit het groenboek blijkt dat we eindelijk wakker beginnen te worden.

Aanpassen aan klimaatverandering houdt in dat je maatregelen neemt om de gevolgen van klimaatverandering zoveel mogelijk te verminderen. Daarbij valt te denken aan dijkverhogingen om de schade als gevolg van de zeespiegelstijging te verminderen. Ook kun je denken aan efficiënter omgaan met water om zo door klimaatverandering veroorzaakte waterschaarste te verminderen.

Kathalijne Buitenweg, europarlementariër voor GroenLinks: "Het is heel belangrijk om ons voor te bereiden op de gevolgen van klimaatverandering. Zelfs als we er de komende decennia in slagen de temperatuurstijging tot twee graden Celsius te beperken, dan nog krijgen we de komende jaren te maken met de gevolgen van klimaatverandering."

Temperatuurstijging van twee graden Celsius
Volgens wetenschappers is een temperatuurstijging van meer dan twee graden Celsius desastreus voor mens en natuur. Bij een stijging van minder dan twee graden blijven de gevolgen beperkt. "Aanpassing aan klimaatverandering mag niet ten koste gaan van het voorkomen ervan. Het blijft ontzettend belangrijk om de uitstoot van broeikasgassen sterk te verminderen, ook als we in staat zijn ons aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering. Onze kinderen hebben ook het recht om te leven in een gezonde wereld", aldus Kathalijne Buitenweg.

Ontwikkelingslanden
Het groenboek is heel erg gericht op aanpassingen aan klimaatverandering in Europa. Dit terwijl wij een deel van onze broeikasgassen dumpen. De uitstoot van broeikasgassen hier draagt namelijk ook bij aan klimaatverandering elders. Vooral in ontwikkelingslanden zal de klimaatverandering grote problemen veroorzaken. In het groenboek wordt hier nauwelijks aandacht aan besteed. Buitenweg: "Nederland is wel in staat zich te weren tegen klimaatverandering door hogere dijken te bouwen. Voor een land als Bangladesh ligt dat anders. Wij hebben de plicht om aanpassingen aan de klimaatverandering in ontwikkelingslanden te financieren. Dat niet doen is ronduit egoïstisch."

Milieumigratie
Als we niet snel concrete maatregelen nemen tegen de klimaatverandering, dan zullen we geconfronteerd worden met grote stromen milieumigranten. "Als ons klimaatbeleid faalt, dan zullen er de komende 50 jaar 1 miljard mensen hun land moeten verlaten. Naar de huidige bevolkingsomvang is dat 1 op de 7 mensen. Waar moeten al die mensen naartoe? Op die vraag heeft niemand een antwoord. Zaak dus om te voorkomen dat het zo ver komt", aldus Buitenweg.

Actie
GroenLinks is heel blij met de goede intenties, die er de laatste tijd meer en meer worden uitgesproken op klimaatgebied. Er worden hele hoopvolle afspraken gemaakt en ambitieuze doelstellingen gesteld, maar helaas gebeurt er weinig concreets.

Buitenweg: "Er is nu wel lang genoeg gepraat. Het is tijd voor actie. We moeten echt gaan investeren in duurzame energie in plaats van in vieze kolencentrales. Het is de hoogste tijd om de subsidies aan de luchtvaart stop te zetten en in plaats daarvan te investeren in goed openbaar vervoer. Een duurzame maatschappij is mogelijk. Het is geen kwestie van kunnen, maar een kwestie van willen."

Zie ook: