De Europese Commissie stelt voor Turkije meer tijd te geven om een oplossing voor de Cyprus-kwestie te vinden. In de tussentijd worden de onderhandelingen op een aantal onderwerpen in direct verband hiermee stilgelegd. Joost Lagendijk (voorzitter Turkije-delegatie in het Europarlement) verwelkomt het voorstel.

Olli Rehn, de Europees Commissaris verantwoordelijk voor uitbreiding wil voorlopig onder meer de onderhandelingen stopzetten over het vrij verkeer van goederen en diensten. Joost Lagendijk roept Turkije op daarom snel vooruitgang te boeken op een aantal andere gebieden.

"Het commissievoorstel is het juiste antwoord op de ontstane situatie. Tegen de afspraken in weigert Turkije Cypriotische schepen en vliegtuigen toe te laten. Dat moet gevolgen hebben. Maar die consequenties moeten wel proportioneel zijn. Het geschetste doemscenario waarin de onderhandelingen geheel stopgezet zouden worden, is 'wishful thinking' van een aantal notoire tegenstanders van Turkse toetreding. Dit zou geen recht doen aan de complexiteit van de kwestie rond Cyprus", aldus Lagendijk.

Lagendijk doet een beroep op de 25 ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie om de aanbeveling van de Europees Commissaris Olli Rehn over te nemen. De ministers komen op 11 december bijeen in Brussel om over Turkije te debatteren. "Het zou dom zijn om de geboden mogelijkheid voor een compromis af te wijzen. Het is in ons aller belang dat we Turkije niet het uitzicht op lidmaatschap ontnemen. Bovendien zou een oplossing voor het Cyprus-probleem door het volledig afbreken van de onderhandelingen verder weg komen te liggen dan ooit."

"Turkije heeft nu de kans om te laten zien, dat het vast van plan is om de hervormingskalender voort te zetten. De regering moet werk maken van de aanpassing van artikel 301 in het wetboek van strafrecht. Dit artikel stelt belediging van de Turkse identiteit strafbaar. De omzetting van het 'acquis', de duizenden pagina's EU-wetgeving op terreinen als milieu en consumentenbescherming moet ook gestaag doorgaan. Dat is de beste manier om de tegenstanders van de Turkse toetreding tot de EU de wind uit de zeilen te nemen."

De mededeling van de Commissie komt na het bericht, dat Finland (huidig voorzitter van de EU) geen mogelijkheid zag om het geschil met Turkije over de toelating van Cypriotische schepen en vliegtuigen op te lossen.

Zie ook: