Op initiatief van GroenLinks zal er gekeken worden naar een meer structurele samenwerking tussen het bedrijfsleven en voedselbanken. Dat heeft staatssecretaris Klijnsma vandaag toegezegd in een debat over armoede en schuldenbeleid. Jaarlijks wordt er meer dan 9 miljoen ton bruikbaar eten weggegooid en vernietigd. Aan de andere kant stijgt de vraag naar eten bij de voedselbanken en kampen zij juist met een groot tekort.

Wat GroenLinks betreft moet dit beter gekoppeld worden, zodat voedsel minder verspild wordt en de voedselbanken weer voldoende eten hebben voor het toenemende aantal clienten. GroenLinks Kamerlid Linda Voortman heeft staatssecretaris Klijnsma daarom gevraagd in gesprek te gaan met beide partijen en zo een betere samenwerking te stimuleren. Zij heeft toegezegd dit te zullen doen en informeert de Kamer binnenkort over het resultaat.

Linda Voortman:

"Ik ben erg blij met de toezegging van de staatssecretaris om hier iets aan te gaan doen. Het is jammer dat we al het voedsel wat nu weggegooid wordt, niet aan mensen kunnen geven die het hard nodig hebben. Door afspraken tussen horeca, supermarkten en voedselbanken moet het mogelijk zijn om te voorkomen dat goed voedsel niet gebruikt wordt. Dat is duurzaam en sociaal.”