De breuk in de formatie van een CDA en PvdA is veroorzaakt door een beschamende combinatie van arrogantie en amateurisme. Op een onwaardige wijze hebben de grootste twee partijen van dit land partijbelang boven landsbelang gesteld.

Met name het CDA lijkt Oost-Indisch doof voor de duidelijke boodschap die de kiezers op zowel 22 januari als 11 maart hebben afgegeven.

In het Kamer debat van gisteren heb ik namens de fractie van GroenLinks getracht draagvlak te creëren voor een finale poging om een coalitie van CDA en PvdA tot stand te brengen. Dat is helaas niet gelukt. Wellicht is u gegeven wat mij niet is gelukt. Op zijn minst dient naar de mening van mijn fractie onomstotelijk vast komen te staan dat een dergelijke lijmpoging onmogelijk is. Tegelijkertijd lijkt een coalitie van CDA en VVD aangevuld met een derde partij het meest waarschijnlijk. Waarbij voor mijn fractie geldt dat wij, om redenen van stabiliteit en geloofwaardigheid, een voorkeur hebben voor D66 als derde coalitie partner.

Een en ander brengt mij er toe u te adviseren een informateur van CDA huize te benoemen, die allereerst onderzoekt of het definitief vast staat dat lijmen onmogelijk is. Om vervolgens te verkennen of er bij betrokken partijen bereidheid bestaat om de levensvatbaarheid van een coalitie tussen het CDA, de VVD en D66 te onderzoeken. Een dergelijke coalitie legt gemeten naar de huidige, teleurstellende, verhoudingen het minst een hypotheek op de nabije politieke toekomst van dit land.

Met gevoelens van de meeste hoogachting,

Femke Halsema

Fractievoorzitter