Minister Schippers moet onderzoeken of de adviezen van apothekers buiten het eigen risico gehouden kunnen worden.  De Tweede Kamer nam hierover vandaag een motie van GroenLinks aan.

Tweede Kamerlid Linda Voortman: “De adviezen van de apotheker over de medicijnen die je krijgt voorgeschreven zijn heel belangrijk. Dat advies moet dan ook voor iedereen laagdrempelig beschikbaar zijn. Als mensen zo’n advies uit hun eigen risico moeten betalen zullen mensen een advies weigeren en kan leiden tot  verkeerd medicijngebruik.”

Uitleg bij de uitgifte van geneesmiddelen en een periodieke medicijncheck voor mensen die meerdere geneesmiddelen gebruiken, kan leiden tot gezondheidswinst. Jaarlijks worden 19.000 mensen in het ziekenhuis opgenomen als gevolg van verkeerd medicijngebruik. Apothekers waarschuwen dat veel mensen de begeleiding van apothekers weigeren, terwijl deze juist noodzakelijk is voor de medicatieveiligheid van de patiënt en dus voor de gezondheid van patiënten.

Linda Voortman: “Nu is het zo dat mensen de voorlichting over medicijnen soms weigeren omdat dat geld kost. Maar juist in die voorlichting en af en toe een check of mensen wel de juiste mix van medicijnen krijgen, zit de meerwaarde van de apotheker. Daarmee kunnen veel medicatiefouten voorkomen worden. We willen niet dat mensen vanwege kosten de huisarts mijden of afzien van verloskundige zorg, en daarom valt dit buiten het eigen risico. Datzelfde  geldt ook voor apothekerszorg: een financiële drempel zorgt ervoor dat uiteindelijk de kosten oplopen.”