Een bliksemoorlog en omverwerping van een barbaars regime zijn onvoldoende om een land te hervormen en de bevolking haar vrijheid terug te geven. Dat blijkt uit de situatie in Afghanistan. In samenwerking met GroenLinks organiseerden het BBO, ICCO en Kerk In Actie op woensdag 19 maart, een expertmeeting over Afghanistan in het Europees Parlement.

"De ogen van de wereld zijn nu op Irak gericht, maar laten we de Afghanen niet vergeten. Zij hebben onze hulp ongelooflijk hard nodig", aldus GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk na afloop van een expertmeeting.

Onveiligheid
Tijdens de bijeenkomst praten mensen uit het veld met europarlementariërs, vertegenwoordigers van de Europese Commissie en de Raad over de problemen die zich voordoen bij de wederopbouw van Afghanistan.Onveiligheid bleek volgens de mensen die in Afghanistan werken het belangrijkste probleem.

Kaboel
De hoofdstad Kaboel is een eiland van relatieve rust, verder is het land in de greep van locale krijgsheren, onderlinge ruzies en roofbendes. President Karzai wordt door cynici ook wel de burgemeester van Kaboel genoemd.
Uitbreiding van het mandaat van de Isaf-troepen - de VN-vredesmacht in Afghanistan- tot buiten Kaboel, is geen haalbare oplossing. Om de veiligheid in Afghanistan ook buiten de hoofdstad te vergroten zien de vertegenwoordigers van NGO's die ter plekke werkzaam zijn meer in de Provincial Reconstruction Teams (PRT's).

Humanitair versus militair
De Provincial Reconstruction Teams steunen op faciliteiten van het Amerikaanse leger. De PRT’s worden per provincie ingezet om de veiligheid te versterken en humanitaire hulp te bieden. “Het probleem is dat de scheidslijn tussen militairen en ontwikkelingswerkers verdwijnt. In een land waar de bevolking redelijk vijandig staat tegenover Amerikaanse soldaten, betekent dit dat ook medewerkers van NGO's de langzaam opgebouwde goodwill verliezen”, aldus Lagendijk. Helderheid over de PRT’s is daarom geboden.

Burka
Een ander punt van discussie zijn de hervormingen die worden doorgevoerd. In het Westen is de burka, de alles bedekkende sluier die vrouwen verplicht waren te dragen, hét symbool van onderdrukking en mensenrechtenschendingen door het Taliban-regime. Dat vrouwen met het afwerpen van de sluier bevrijd zijn, is verre van waar. "Die burka is voor ons niet het belangrijkste. Goede scholing is wat onze dochters nodig hebben", aldus een Afghaanse deelnemer aan het debat.

Verkiezingen
Volgend jaar zijn er verkiezingen in Afghanistan. Er is een redelijke kans dat het Parlement dat de conservatieven winnen en de huidige hervormingsgezinde regering vervangt. Als de verkiezingen eerlijk verlopen, en de mensenrechten niet geschonden worden, kan de wil van het volk niet veroordeeld worden, vindt Lagendijk. “Het is belangrijk dat de internationale gemeenschap middelen en knowhow blijft steken in Afghanistan. Alleen met vereende krachten kunnen we het extremisme uitroeien en werken aan wederopbouw en scholing," aldus Lagendijk.