Afspraken wereldhandel ontwikkelingslanden vastgelopen

Het Europees Parlement erkent eindelijk dat de WTO-onderhandelingen over handel met ontwikkelingslanden zijn vastgelopen. Deze zogenaamde Doha-ontwikkelingsronde probeert al tien jaar om handelsregels voor ontwikkelingslanden eerlijker te maken, maar rijke landen weigeren om concrete toezeggingen te doen. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini: “De onderhandelingen zitten gewoon vast. Ik ben blij dat het Europarlement de EU-ministers nu de boodschap meegeeft dat we geen heil zien in voortmodderen.”

Handelsbelangen ontwikkelingslanden

In 2001 begon de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in Doha, Qatar met onderhandelingen met specifiek de handelsbelangen van ontwikkelingslanden in het oog. Maar in de praktijk bleek dat de ontwikkelde landen toch hun eigen belangen voorop zetten. Volgens de planning hadden de onderhandelingen in Doha in 2006 moeten zijn afgerond, maar sinds 2008 zitten ze muurvast en dit terwijl deze afspraken cruciaal zijn voor ontwikkelingslanden; zonder regels vinden zijn geen toegang tot de wereldmarkt.

Duurzaam hervormen

Sargentini wil nu dat de Europese ministers met de oproep van het Europarlement in de hand aan de slag gaan om de WTO duurzaam te hervormen. “Dat is de enige manier voor ontwikkelingslanden om te kunnen profiteren van wereldhandel.” Sargentini stelt dat het hervormen van de WTO niet kan onder het huidige leiderschap van Pascal Lamy. “Hij heeft tien jaar onvermogen geëtaleerd.”

De minister van alle landen die aangesloten zijn bij de WTO komen in december bijeen in Genève.