Op initiatief van de Europese Groenen vraagt het Europees Parlement voordat zij akkoord gaat met uitwisselen van reisgegevens tussen de EU en Canada, eerst goedkeuring van het Europees Hof van Justitie. In april van dit jaar oordeelde het Hof dat het opslaan van alle telefoon- en internetgegevens (de zogenaamde dataretentie) tegen het Europese grondrecht op privacy ingaat. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini heeft grote twijfels bij het massaal opslaan van persoonlijke gegevens en was een van de pleitbezorgers van het inwinnen van advies bij het Hof.

“Het is de enige juiste beslissing om de overeenkomst om met Canada reisgegevens uit te wisselen eerst voor te leggen aan het Hof”, reageert Sargentini. “Het massaal opslaan van persoonlijke gegevens zonder directe aanleiding is simpelweg niet te verenigen met het Europese recht op privacy.” Als de rechter in Luxemburg die stelling bevestigt met een uitspraak over de deal met Canada, dan wil Sargentini dat ook de PNR-deals met de VS en met Australië van tafel gaan.

Sargentini: “Sommige politici roepen dat het massaal opslaan van persoonsgegevens helpt bij de strijd tegen terrorisme. Dat is echter nog nooit bewezen.”

Ook de recente aanslag op het Canadese parlement had niet voorkomen kunnen worden door de opslag van reisgegevens. Het maskeert dat de veiligheidsdiensten internationaal en in Europa beter met elkaar moeten samenwerken. Daar draagt een project dat miljarden kost om alle vluchtgegevens van Europeanen op te slaan niks aan bij.