Alexander de Roo, Europarlementariër voor GroenLinks, vraagt de Europese Commissie een onderzoek in te stellen naar het verschijnsel van de lamlendige koeien op 350 Nederlandse melkveebedrijven. De Roo wil weten of Nederland de bestaande Europese wetgeving op dit gebied, in de ogen van de Europese Commissie correct naleeft.

Brussel 2 maart 2000,

PERSBERICHT

LAMLENDIGE KOEIEN

Alexander de Roo, Europarlementarier voor GroenLinks, vraagt de Europese Commissie een onderzoek in te stellen naar het verschijnsel van de lamlendige koeien op 350 Nederlandse melkveebedrijven. De Roo wil weten of Nederland de bestaande Europese wetgeving op dit gebied, in de ogen van de Europese Commissie correct naleeft.

----------------------

Volledige tekst van de vragen.

Volgens het Algemeen Dagblad van 29.2.2000 (Overheid misleidt Brussel) lijden koeien op 350 Nederlandse melkveebedrijven aan een nog onbekende dierziekte. Een bedrijf in Zelhem is 'op slot' gezet. De koeien vertonen verschijnselen van lamlendigheid. Al meer dan een jaar zijn er problemen met deze onbekende ziekte. Sommige koeien vallen om en er zijn ook enkele dode koeien te betreuren.

Volgens Richtlijn 92/46/EEG van 16 juni 1992 over de hygiëne-voorschriften voor melk mag alleen melk verwerkt en verhandeld worden van koeien die geen zichtbare tekenen van de verstoring van de gezondheid vertonen. (Zie Annex A punt 1.iv). De gezondheid van de koeien op de bovenbedoelde 350 melkveebedrijven is zichtbaar niet in orde.

1. Is de Europese Commissie op de hoogte van deze situatie in Nederland? Zo ja, is de Europese Commissie van mening dat Nederland de bestaande Europese wetgeving, in het bijzonder Richtlijn 92/46/EEG correct naleeft?

2. Indien de Europese Commissie van mening is dat Nederland de bestaande wetgeving niet correct naleeft, welke stappen denkt de Europese Commissie te ondernemen om Nederland te dwingen de bestaande Europese wetgeving te doen naleven?

(zie ook Kamervragen Verdachte Zuivel .)