Het KNMI moet alle informatie over aardbevingen en bodemgesteldheid in gaswinningsgebieden volledig openbaar maken. GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren stelt dit voor bij het debat over de positie van het KNMI. Van Tongeren: “Het KNMI is van ons allemaal maar de informatie die het heeft blijkbaar niet. Mensen die in het Groningse aardbevingsgebied wonen willen weten hoe het zit. Zij moeten die informatie makkelijk kunnen terugvinden.” Door de informatie openbaar toegankelijk te maken kunnen ook andere wetenschappers de gegevens gebruiken voor onderzoek en kunnen zij de onderzoeken van het KNMI controleren. “De overheid moet het vertrouwen van de mensen terugwinnen. Dat kan alleen door open en transparant te zijn,” aldus Van Tongeren.

Het KNMI doet niet alleen onderzoek naar het weer in Nederland, maar ook naar aardbevingen en de invloed van bijvoorbeeld gaswinning op de ondergrond. GroenLinks wil dat alle informatie van het KNMI actief openbaar gemaakt maakt. Dat betekent dat naast de onderzoeksresultaten ook de meetgegevens en de opzet van het onderzoek openbaar gemaakt moeten worden. Zo kunnen wetenschappers die niet aan het KNMI verbonden zijn de informatie kunnen gebruiken voor eigen onderzoek en kunnen zij de onderzoeken van het KNMI reproduceren. 
 

 "Als er een aardbeving is geweest, wordt die ook door de Duitse en Deense autoriteiten geconstateerd. Je ziet dat de kracht van de aardbeving steevast door het KNMI naar beneden wordt bijgesteld. Daar kan best een legitieme reden voor zijn, maar het geeft argwaan", zegt Van Tongeren, “Door meer onafhankelijk onderzoek voorkom je kokervisie en kunnen mogelijke grote risico’s sneller gesignaleerd worden. Ik denk daarbij bijvoorbeeld ook aan de gevolgen van olieopslag in oude zoutkoepels, de gevolgen van afvalwaterinjecties en van zoutwinning onder de Waddenzee.”
 

GroenLinks wil dat de gegeven kosteloos en laagdrempelig beschikbaar worden gemaakt.
 

 “Mensen moeten niet  hoeven afreizen naar één of ander afgelegen archief of eerst twintig formulieren invullen, die gegevens moeten gewoon online ontsloten worden”, aldus Van Tongeren.