GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg is vóór harmonisatie van de strafmaat van drugshandel in Europa, “maar dan alleen voor grensoverschrijdende grootschalige drugshandel, de kleinere criminaliteit valt onder de nationale wetgeving”. Het Europees Parlement bleek uiteindelijk te verdeeld en verwierp het hele rapport van CDA-europarlementariër Oostlander.

Kortweg zou deze wetgeving op Europees niveau bepalen welke handelwijzen strafbaar zijn en wat de minimumstraffen zijn die daarbij horen. Het voorstel van CDA-europarlementariër Oostlander maakte geen onderscheid tussen internationale of nationale drugshandel. Buitenweg: “Het is verstandiger als het Europees Parlement zich beperkt tot beleid dat volgens het subsidiariteitsbeginsel een Europese taak is en waarover brede parlementaire en maatschappelijk overeenstemming bestaat: het aanpakken van de lucratieve georganiseerde, grensoverschrijdende drugshandel. De rest mag de heer Oostlander op nationaal niveau uitvechten. De verkiezingen zijn tenslotte nabij.”

Een amendement van de Groenen/EVA-fractie (waar GroenLinks deel van uitmaakt), de socialisten en de liberalen, waardoor de Europese wetgeving alleen betrekking zou hebben op grootschalige transnationaal georganiseerde drugshandel, haalde het net niet. Buitenweg: " Het is onduidelijk of het voorstel van Oostlander het Nederlands gedoogbeleid, waar hij een verklaard tegenstander van is, zou raken. Indien deze wetgeving ook zou gelden voor binnenlandse drugshandel onstaat veel onduidelijkheid en leidt dat, gezien de uiteenlopende strafproceswetten, tot rechtonzekerheid. Daardoor kon de Groene-fractie het voorstel niet steunen." Het amendement van de Groenen/EVA-fractie om kroongetuigen te verbieden kreeg wel de steun van de meerderheid van het Parlement. Op voorstel van Oostlander zouden kroongetuigen als rechtmatig middel tegen illegale drugshandel ingezet kunnen worden. Buitenweg is geen voorstander van dit middel. “Kroongetuigen zijn onbetrouwbaar. Mede om die reden zijn kroongetuigen momenteel niet in alle lidstaten toegestaan. Daardoor zou dit middel op Europees niveau onwerkbaar worden.”

Uiteindelijk verwierp het Europees Parlement het hele rapport van Oostlander. De commissie vrijheden en rechten van de burger, justitie en binnenlandse zaken van het Europees Parlement moet zich opnieuw over het orginele voorstel van de Europese Commissie buigen, zonder de aanpassingen van Oostlander. Daarna komt het Europees drugsbeleid opnieuw op de plenaire agenda.